Fudbalski sudija optužen za seksualno zlostavljanje

Brojne sudije trpele su torturu jednog od najpriznatijih arbitara Južne Amerike.

Kolumbijski fudbalski sudija, koji sada radi kao FIFA instruktor, Oskar Ruiz optužen je od strane trojice kolega da je od njih tražio “seksualne usluge” u zamenu za unapređenje.

Ovaj četrdesetdevetogodišnji arbitar delio je pravdu na Mundijalima 2002, 2006. i 2010. godine, a posle kraja karijere zaposlen je u FIFA gde radi kao jedan ood instruktora suđenja.

Po svemu sudeći, Ruiz je zloupotrebi svoj položaj u vreme dok je sudio pod okriljem FIFA, pa su ga tako sudije Harold Perilja, Karlos Čavez i Žilijan Mehia optužil da je od njih tražio seks u zamenu za unapređenje.

Tako je Perilja W Radiju u Kolumbiji preneo:

– Seksualno se iživljavao na meni od 2007. godine dok se nisam penzionisao. Rekao mi je da imam seks sa njim, ako želim da napredujem u svojoj sudijskoj karijeri. Nije prestajao da potražuje sa mnom fizićki kontakt. U početku mi je govorio i bolesne stvari.

– Bilo je nekoliko epizoda u tom uznemiravanju. Najozbiljnije bilo je u jednoj predsezoni. Pokušao je da dodirne moje testise i zadnjicu, odbio sam i to mi je donelo veliki problem.

Kako prenose britanski mediji, Perilja je istakao i to, da su neke sudije, koje su pristale na slične zahteve napredovale u službi, a slične optužbe ponovili su i drugi uznemiravani arbitri.

– Napustio sam kupatilo i on mi je dotaknuo penis i rekao: “Ovo večeras plaća taksu”. Odgovorio sam: “Ne brini se” – istakao je arbitar Karlos Čavez.

Optuženi sudija Ruiz, jedan je od najpriznatijih i najpoštovanijih arbitara na podrčju Južne Amerike. Sudio je finala Kopa Libertadores 2011. godine i postao je deo KONMEBOL sudijskog programa, kao i član FIFA sudijskog komiteta.

Postupak protiv njega vođen je i 2010. godine zbog uznemiravanja kolege Mauricija Sančeza, ali je proglašen nevinim zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.