Filmski projekat “Narodna drama” podržan u Francuskoj


– Filmski projekat „Narodna drama“ u režiji Mirjane Karanović i produkciji This and That Productions podržao je Nacionalni centar za film i pokretne slike iz Francuske (Centre national de cinema et de l’mage animee – CNC) kao jedan od pet izabranih projekata iz celog sveta. Povodom ove veoma važne podrške Mirjana Karanović rekla kje da se oseća ponosnom što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu.

„Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta. Narodna drama je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom. Sigurna sam da ćemo napraviti dobar i atraktivan film“ – rekla je Mirjana Katranović

Bojan Vuletić, scenarista, rekao je da je rad na tekstu za njega bio veliki izazov imajući u vidu da je trebalo uraditi adaptaciju „Narodne drame“, izuzetno uspešne drame Olge Dimitrijević i svojevremeno pozorišnog hita, pogotovo imajući u vidu da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme.

ČITAJTE:  Met Bumer: Bio bih Supermen da nisam gej

“ Čast mi je da sam kao scenarista doprineo uspehu ovog po svemu ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene“.

Upravo producentkinja filma Snežana van Hauvelingen istakla je da je „Narodna drama“ prvi filmski koprodukcioni projekat podržan od strane CNC kao rezultat bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Republike Francuske koji je potpisan 2019. sa ciljem unapređenja kulturne saradnje dve zemlje i promovisanja srpske kulture i umetnosti u svetu.

„Jako je teško dobiti podršku Cinema du monde fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije prepoznati važnost i podržati projekat,“ naglasila je producentkinja filma.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

Dramaturškinja Olga Dimitrijević je rekla da joj je veoma drago da se pripreme za film uspešno odvijaju.

„Narodna drama je na pozorišnim scenama pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu. Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi,“ izjavila je Dimitrijević.

„Narodna drama“ Olge Dimitrijević, a prema adaptaciji scenariste Bojana Vuletića je priča o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu.

U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje.

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i Filmskog centra Srbije, a francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

Podsećamo, producentska kuća This and That Productions u 2022. realizovala uspešne projekte “Mrak” Dušana Milića, ovogodišnjeg srpskog kandidata za nagradu Oskar, “Nečista krv – greh predaka” prvi film na srpskom jeziku na Netflixu, “Dnevnik Diane Budisavljevic”, TV seriju “Jutro će promeniti sve”, kao i druge, a producenti sa ponosom najavljuju i projekte u 2023. i to “Majka Mara”, “Ekskurzija” i “Oče nas” koji su međunarodne koprodukcije između najmanje četiri zemlje.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.