Filmovi o poznatim piscima na Merlinka festivalu


Na jubilarnom, desetom Merlinka film festivalu biće prikazani filmovi o svetski poznatim piscima i spisateljicama, Virdžiniji Vulf, Oskaru Vajldu i Li Izrael.

U subotu, 8. decembra u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine u okviru programa desetog Merlinka festivala biće prikazan dugometražni igrani film “Vita i Virdžinija”, rediteljke Šanije Baton, u kome glumi i legendardna Izabela Roselini. Reč je o fascinantnoj drami koja prati ljubavnu aferu između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festival u Torontnu pre samo dva meseca.

Vita Sakvil-Vest i slavna Virdžinija Vulf kreću se u različitim društvenim krugovima Londona dvadesetih godina prošlog veka. Kada im se putevi ukrste, zavodljiva Vita odlučuje da po svaku cenu zavede tvrdoglavu Virdžiniju Vulf. Vita i Virdžinija upuštaju se u nekonvencionalnu vezu, protivnu njihovim konzervativnim brakovima, vezu koja postaje inspiracija za Virdžinijin najpoznatiji roman “Orlando”. Njihova strastvena ljubavna veza i bliskost prevazilaze sve društvene predrasude, i nakon nje, ništa više neće biti isto u životima ove dve žene.

Iste festivalske večeri od 21 sat na programu je i film “Možete li mi ikada oprostiti?” rediteljke Marijele Heler, koji govori o životu i radu najpoznatije biografkinje poznatih ličnosti, Li Izrael, koju u filmu tumači glumica Melisa Mekarti. Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru, falsifikujući intimna pisma preminulih poznatih ličnosti i pisaca. Reč je o dugometražnom igranom filmu koji će vam na maestralan način dočarati život žene koja kroz celu svoju karijeru čezne da se dokaže kao spisateljica.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta, u četvrtak, 6. decembra u 21.30 u Velikoj sali Doma omladine. Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

ČITAJTE:  Posle 15 godina uhapšen saučesnik teškog zločina u Budvi

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu. Uz Ruperta Evereta, u filmu glumi i Kolin Firt, koji tumači ulogu piščevog dobrog prijatelja, Redžija Tarnera. Emili Votson, poznata po ulogama u „Kroz talase“ Larsa fon Trira i „Ekvilibrium“ s Kristijanom Bejlom, glumi suprugu Oskara Vajlda, dok je njegovog ljubavnika Alfreda Daglasa na filmsko platno doneo Kolin Morgan.

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

„Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. „Merlinka“ festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Više o programu na sajtu www.merlinka.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.