Film “Kelti” Milica Tomović ponovo u bioskopima


U okviru programa – Nedelja domaćeg filma u DKC-u, biće organizovane projekcije domaćeg filma „Kelti“ rediteljke Milice Tomović, nakon kojih će biti upriličeni razgovori sa glumačkom ekipom koju čine vrsni poznati glumci, ali i deca, kojima je ovo bila prva uloga. Projekcije 9,10. i 11. juna počinju od 20h.

Prve večeri sa publikom će se družiti i razgovarti Stefan Trifunović u ulozi oca, Jelena Đokić kao Ceca i  Jovan Belobrković koji je igrao strica Gorana. Narednog dana, u petak, 10. juna na pitanja će odgovarati mlade glumice Katarina Dimić u ulozi Minje, Anja Đorđević u ulozi Tamare i scenografkinja Marija Mitrić. I poslednje večeri, 11. juna glavna glumica Dubravka Kovjanić kao mama Marijana, Nada Šargin u ulozi Zage  i Slaven Došlo koji je glumio Nešu. Sve tri večeri publici će na pitanja odgovarati i rediteljka ostvarenja Milica Tomović.

ČITAJTE:  Janko Veselinović je o gej muškarcima pisao čak pre 130 godina

Svetsku premijeru film je imao na čuvenom Berlinskom festivalu – Berlinale 2021, u onlajn izdanju, u programu „Panorama“  i imao veoma pozitivne kritike vodećih svetskih filmskih magazina, dok je pred beogradskom publikom bio prikazan na Festivalu autorskog filma 2021. godine. Film je dobitnik nagrade 33. filmskog festivala u Trstu i mnogih drugih nagarda iz oblasti filmske umetnosti, dok je Milica Tomović dobitnica nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu na Kipru.

„Ime filma ukazuje na to da su se likovi izgubili u zemlji koje više nema, a u kojoj su se osećali veoma dobro. Kako se Jugoslavija raspada, likovi su u potrazi za novim identitetom“,objasnila je rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović, koja iza sebe ima kratkometražni film „Tranzicija“, kao i režiju pet epizoda urbane serije „Jutro će promeniti sve“.
Glavna junakinja priče je majka koja pokušava da drži sve konce u rukama kako na ličnom, tako i na porodičnom planu i uprkos teškim vremenima ćerki organizuje rođendansku zabavu. Dubravka Kovjanić („Stižu dolari“, „Tajkun“, „Nečista krv: Greh predaka“) uspešno je dočarala muku, snalažljivost, pa i nostalgiju za prošlim vremenima.
U ulozi oca našao se glumac Stefan Trifunović (Močvara), kao i Milica Grujičić, Slaven Došlo („Panama“, „Biser Bojane“), Nikola Rakočević („Šejtanov ratnik“, „Moj rođak sa sela“) kao jedan od onih koji su skupili hrabrost i zaželeli da napuste nekadašnju državu, Jelena Đokić (Crna svadba), Nada Šargin („Ime čoveka“, „Vratiće se rode“) i Jovana Gavrilović (Sumnjiva lica) donose poseban zaplet među odraslima na dečijoj rođendanskoj zabavi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.