Festival “Mirdita, dobar dan!” otvara pozorišna predstava “Ja sam sebi žena”

Jedinstveni kulturni događaj “Miredita, dobar dan!” koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu biće održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu.

Tokom tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.

Festival otvara pozorišna predstava “Ja sam sebi žena”, Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe – Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Predstava koja je osvojila nagrade poput Pulicera i Tonija zasnovana je na razgovorima i intervjuima koje je Dag Rajt vodio sa nemačkom transrodnom osobom i trgovkinjom antikviteta Šarlot fon Malsdorf, kao i na Šarlotinoj autobiografiji iz 1992. godine, takođe naslovljenoj “Ja sam sebi žena”.

Kako bi u potpunosti prikazala Šarlot, koja je u periodu nacističkog, a zatim i komunističkog režima otvoreno živela kao transrodna osoba, predstava je od svog jedinog glumca zahtevala da igra oko 30 različitih uloga. Naslov predstave potiče iz anegdote o kojoj Šarlot govori: Kada je imala 40 godina, njena naivna majka ju je upitala “Zar ne misliš da je vreme da se skrasiš i nađeš ženu?” na šta je Šarlot odgovorila “Ali, majko, zar ne znaš da sam ja sebi žena?”

Prema Rajtu, Šarlot na početku izgleda kao prava heroina – ona koja je preživela naciste i komuniste u Istočnoj Nemačkoj – međutim, ubrzo postaje jasno da je bila prinuđena na prvaljenje moralno upitnih izbora kako bi opstala u takvim uslovima.

ČITAJTE:  Sutra počinje 12. Merlinka festival

Kroz ovu predstavu pratimo Šarlotin život od mladosti do zrelog doba i gledamo kako još kao dete, rođena kao Lotar Berfeld, ubija svog nasilnog oca. Kasnije joj prilazi nacistički oficir kog ona uspeva da nagovori da joj pomogne da izbegne sudbinu mnogih LGBT osoba za vreme Holokausta.

Predstava “Ja sam sebi žena” biće izvedena 22. oktobra od 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21). Ulaz na predstavu je dozvoljen osobama starijim od 16 godina uz prethodnu registraciju.

Program

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.