FBI: Sve veći broj zločina iz mržnje

FBI je saopštio da je broj zločina iz mržnje u 2016. porastao drugu godinu za redom.

Kako se navodi, sve je veći broj napada motivisanih mržnjom prema Afroamerikancima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije.

Prema danas objavljenom izveštaju, u prošloj godini dogodilo se više od 6.100 zločina iz mržnje, što je za oko pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi AP.

U više od polovine od 4.229 zločina izvedenih na osnovu rase, žrtve su bili Afroamerikanci, a u zločinima na osnovu religije kojih je bilo 1.538, više od pola su žrtve bili Jevreji.

Ovaj godišnji izveštaj, kako se navodi, predstavlja najsveobuhvatniji izveštaj o zločinima iz mržnje u SAD, ali vlasti upozoravaju da je nepotpun s obzirom na to da je zasnovan na dobrovoljnim izveštajima policijskih stanica širom Amerike.

Zločini iz mržnje, poznati i kao zločini motivisani predrasudama, u krivičnom pravu naziv je za zločine u kojima počinilac napada žrtvu zbog njene stvarne ili pretpostavljene pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Žrtve zločina iz mržnje su obično predmet napada zbog njihove rase, religije, seksualne orijentacije, invaliditeta, klase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, starosti, pola, rodnog identiteta, društvenog statusa ili političke pripadnosti.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.