Evropski diplomata otvorio Nedelju ponosa


“Kuma prajda” će biti novinarka Suzana Trninić.

Direktor organizacije Civil rajt difender Goran Miletić najavio je da će svih 250 poslanika Skupštine Srbije dobiti pismo u kojem se navodi da su pripadnici LGBT zajednice i dalje izloženi diskriminaciji.

U pismu se navodi da već godinama LGBT zajednica traži regulisanje istopolnih zajednica, što je, prema njegovim rečima obaveza države kao članice Saveta Evrope.

Kako se navodi, potrebno je doneti moderan zakon o rodnom identitetu.

“Pripadnost političkoj partiji ne treba da igra ulogu u ovom slučaju… Pozivamo vas da podržite ova dva zakona javno i kada dođe red za glasanje”, navodi se u pismu koje je pročitao Miletić.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt presekao je crvenu traku i poželeo dobrodošlicu svima, a nedelju ponosa proglasio otvorenom.

Kartrajt se prisetio Parade od pre četiri godine i rekao da je Srbija odmakla, ali ne dovoljno daleko kada je reč o paradi ponosa.

On je ocenio da parada treba da predstavlja širu podršku iskazivanja različitosti u društvu.

ČITAJTE:  Počeo Mesec ponosa: Brojni događaji u Prajd info centru

Svečanom otvaranju “Nedelje ponosa” prisustvovao je i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio.

Organizatori su rekli da je do danas 2.500 ljudi posetilo Prajd info centar.

Tokom nedelje na programu su raličite radionice i kulturni sadržaji.

Večeras će u Kulturnom centru Grad biti otvorena izložba “Queer salon”.

Sutra će od 10.00 u Medija centru organizacija Labris predstaviti svoj rad i zakon o istopolnim partnersvima, dok će od 17.00 u Jugoslovenskoj Kinoteci biti prikazan film “Poziv na večeru sa ubistvom”, od 19.00 film “Stanica Termini”, a od 21.00 “Doručak kod Tifanija”. Sutra će u Prajd info centru biti otvorena i izložba “Bending gender” Robin Teniel.

U sredu će u 12.00 biti otvorena izložba “Invisible Stories” u Francuakom institutu, od 17.00 će u kinoteci biti prikazan film “Kapote”, a za 19.00 je zakazana promocija prvog srpskog izdanja romana “Hladnokrvno” Trumana Kapotea, dok je za 21.00 zakazana projekcija “Hladnokrvnog ubistva”.

ČITAJTE:  MMA klub postavio natpis "stop homoseksualizmu"

Za četvrtak za 18.00 zakazana je projekcija filma “Poljubac leptira”, a od 20.00 “Marble ass”.

U petak od 17.00 biće održana debata o diskriminaciji u srednjim školama i na fakultetima, za 17.30 u Kinoteci zakazana je projekcija filma “Džej Edgar”, od 20.00 “Pored mene”, a za 22.30 u Domu omladine zakazan je Belgrade Pride drag show.

Za subotu je zakazan Prajd forum od 10.00 u Medija centru, a za 17.30 u Prajd info centru zakazana je diskusija na temu Lezbijke u Srbiji.

U nedelju će biti održana parada, a početak šetnje zakazan je za 14.00 sa Trga Slavija do Studentskog trga.

Gej lezbejski info centar pokrenuo kampanju #ReciNe političarima i diplomatama na Paradi ponosa

Gej lezbejski info centar od danas na društvenim mrežama pokreće kampanju RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa kako bi se skrenula pažnja sa tzv. VIP posetilaca ove manifestacije na pripadnike LGBT populacije koji su imali hrabrosti da izađu na ulice Beograda i zahtevaju svoja prava, od istih tih političara koji im svake godine kidnapuju manifestaciju.

ČITAJTE:  San Marino prva zemlja na svetu koja ima LGBT+ šefa države

LGBT populaciju konstantno optužuju kako građane Srbije košta milion evra zbog obezbeđenja septembarske Parade ponosa, ali je pošteno reći da je nekoliko hiljada policajaca tu pre svega zbog političara i diplomata, a do tog zaključka dolazimo jednostavnim upoređivanjem junske i septembarske Parade ponosa. Junsku Paradu ponosa ne posećuju političari ni diplomate te je obezbeđuje tek stotinjak policajaca i fokus je na LGBT populaciji i zahtevima, za razliku od septembarske gde su glavne zvezde političari i diplomate koje obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca!

Do istog logičnog zaključka došli su i sami političari i diplomate, pa se postavlja pitanje zašto na sebe ne preuzmu napade javnosti i pojedinih medija ili se jednostavno ne žrtvuju za LGBT populaciju koju toliko na rečima podržavaju, te 16. septembra ostanu kod kuće, kako bi se policijsko obezbeđenje svelo na razumnu meru?!

Više o kampanji LINK


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.