Evropska asocijacija Prajdova: Podržavamo samo jedan Prajd

Iz evropske organizacije Prajdova poručili da Parada ponosa zakazana za 24. jun nije pravi Prajd koji oni podržavaju.

Evropska asocijacija organizatora Prajdova (EPOA) sa sedištem u Briselu, uputila je pismo javnosti u Srbiji u kome naglašava da postoji samo jedan organizator Parade ponosa u Beogradu, te da događaj planiran za 24. jun u Beogradu nema njihovu podršku.

U pismu koje je potpisala Predsednica EPOA Kristine Garina navodi se da ta asocijacija ima jednog člana iz Srbije, koji je organizator Parade ponosa.

“Oni ni na koji način nisu uključeni u organizaciju događaja koji će se desiti 24. juna 2017. godine”, kaže Garina i navodi da ta asocijacija ne prepoznaje organizatore događaja 24. juna 2017. i ne može ga podržati.

Kako je saopšteno, Evropska asocijacija organizatora Prajdova je organizacija čiji su članovi organizatori LGBTI Prajdova u Evropi i koja poseduje licencu EvroPrajda.

“Jedna od naših ključnih funkcija je da podržimo organizatore autentičnih, legitimnih Prajdova koji postoje radi unapređivanja jednakosti i ljudskih prava LGBTI zajednice”, navodi Garina.

Udruženja građana “Egal”, “Loud&Queer” i “Gej lezbejski info centar” najavili su juče da će Parada ponosa, pod sloganom “Neka svi naši glasovi ore se”, biti održana u subotu, 24. juna, u Beogradu, sa početkom u 11 časova, dok je “tradicionalni Prajd” sa drugim organizatorima najavljen za septembar.

Direktor za Evropu međunarodne organizacije “Civil Rights Defenders” Goran Miletić na svom Fejsbuk nalogu juče je napisao da je “Prajd 2017” – 17. septembra, a da će “Prajd vik” trajati od 11. do 17. septembra i to, “kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine”.

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da “skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”, što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako.

ČITAJTE:  Transfobična LGSM odgovara Irineju

Izvor: B92

3 comments

  1. Kopirajt na prajd. Kakvo kokosarenje i preganjanje preko plota. Da nece mozda da podrze neonaciste, u inat drugom prajdu koji nema njihov stambilj? Sramota, moralna i dusevna beda.

  2. Neverica. E sad’ mu namerno nikada neću otići na septembarski prajd. Ni pomisliti o toj ideji.

  3. Koje je ovo licemerstvo…zar je bitno čiji je prajd, zar ne bi trebalo da se raduju što se organizuje još jedan u ovakvoj jednoj zemlji?!?
    Evropska asocijacija….s pogrešnim vrednostima i postulatima izgleda…

    Malo mi je mukica od ovih “boraca za ljudska prava” koji se šepure s moja, tvoja…ko god da organizuje treba podržati jedni druge! Civilno društvo je postalo baš bljak (kaže član civilnog društva) 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.