Erdogan podržao imama koji tvrdi da homoseksualnost donosi bolest


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podržao je poznatog imama koji je izazvao lavinu komentara izjavom da homoseksualnost donosi bolest i dovodi do propadanja društva.

U prvoj besedi tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, imam Ali Erbas rekao je u petak da stotine hiljada ljudi svake godine bude izloženo virusu HIV zbog homoseksualnosti i preljube i pozvao vernike da se udruže u borbi protiv “te vrste zla”.

Opozicione stranke i grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su izjave Erbasa, koji se nalazi na čelu državne institucije Direktorat za verska pitanja.

S druge strane, Erdogan je danas rekao da svaki napad na Erbasa predstavlja napad na državu.

Predsednik Turske, čija Partija pravde i razvoja ima korene u pokretu turskih islamista, kazao je da je Erbas ispunio dužnosti “vere, mudrosti (islama) i svoje kancelarije” i dodao da su njegove reči obavezujuće za sve muslimane.

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

Naveo je da se kritički ton protiv imama pretvorio u “namerni napad na islam”.

Udruženje za zaštitu ljudskih prava iz Ankare podnelo je krivičnu prijavu protiv Erbasa, dok ga je Udruženje advokata Ankare optužilo za širenje mržnje i zatražilo njegovu smenu, navodeći da ne bi bilo iznenadjenje da imam sledeći put pozove ljude “da spaljuju žene kao veštice”.

Tužilaštvo je saopštilo da je pokrenulo krivičnu istragu protiv Udruženja advokata Ankare zbog “vredjanja verskih vrednosti”.

Homoseksualnost nije zabranjena u Turskoj, ali je Erdoganova vlast prethodnih nekoliko godina zabranjivala održavanje gej parada i sličnih događaja, navodeći kao razlog očuvanje bezbednosti.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.