Emotivna ispovest nebinarnog sveštenika


Bingo Alison, za koga se smatra da je prvi otvoreno nebinarni sveštenik u Engleskoj crkvi, otvoreno je govorio o borbama sa kojima su se suočili pomirujući svoj rodni identitet sa svojim verskim pozivom tokom intervjua za “Ovo jutro”.

Ovaj 36-godišnjak, koji se definiše kao rodno kvir, radi kao sveštenik u Liverpulu.

Razgovarajući sa voditeljima Holi Viloubi i Filipom Šofildom, Bingo je otkrio da su se suočili sa onim što su mislili da će morati da bira između poziva i identiteta tokom obuke za sveštenika pre sedam godina.

Sveštenik je u izdanju emisije u četvrtak objasnio da je imali “prosvećenje” dok su čitali Postanje 1-3 u Starom zavetu Biblije, nakon što se brinuo da njihova vera i identitet ne mogu biti kompatibilni.

ČITAJTE:  Tim sa pet transrodnih osoba dominirao na turniru ženskih ekipa

Bingo je objasnio da je odgajan u strogom verskom domaćinstvu.

“U to vreme sam bio na koledžu za svešteničku obuku i tako sam birao između svog poziva i ovog identiteta – sve o tome kako sam odgajan do sada je govorilo da je to izbor koji morate da napravite.”

Zatim su objasnili da su tokom rada na ’veoma dosadnom eseju‘ proučavali početni deo Biblije o tome kako je svet stvoren.

“Ima ovaj stih koji kaže, “muško i žensko, Bog ih je stvorio” i ja sam se stalno vraćao na ovaj stih i razmišljao: “Pa, tu je, tu je moja odluka – moram da biram između ovog Boga koji je stvorio samo muško i samo žensko, ili moj identitet koji se ne oseća kao muško ili žensko.”

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

Međutim, Bingo – koji ima ženu i troje dece – rekao je da je tada “osetio prisustvo i ljubav Boga”, što mu je pomoglo da prihvati sebe i shvati da odluka nije neophodna.

“U ovom veoma suvom i prašnjavom akademskom eseju osetio sam prisustvo i ljubav Boga – i morao sam da prestanem, morao sam da se pomolim, morao sam malo da pevam”, rekao je.

Zatim je završio esej, objasnivši: “Zaista sam osećao da me je Bog potvrdio u tome ko sam i da ne moram da biram na ovaj način.”

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.