Elena je najstarija transrodna osoba u BIH

Elena (65), najstarija je transrodna osoba u Bosni i Hercegovini koja se za proces tranzicije i promene pola odlučila tek nakon odlaska u penziju.

Kako navodi ova Sarajlijka, koja se iako još nije zvanično postala žena, predstavlja kao Elena, čitavog života je znala da je neka druga zarobljena u muškom telu. A kada je pre četiri godine shvatila da svoj problem može da reši i promeni svoj život, otpočela je proces tranzicije u Srbiji.

– Čitavog života sam naginjala ka ženskom polu, ka svemu što žene imaju i rade, tako da mi je najteži period života bio osnovna škola kada nisam mogla kao sve devojčice da se oblačim ili šminkam. Devojčice su u to vreme nosile sandale sa kajiševima, suknje, šarene bluze i duge kose, a ja sam bila tužna zato što ja nemam ništa kao one – navodi Elena za Radio slobodna Evropa i dodaje da joj je najtužniji trenutak u životu bio sazrevanje.

– U tom trenutku shvatite da devojke odrastaju, imaju lepa lica, lepe grudi, a vi ne. Tada sam krala ženske stvari sa žica ne bi li imala bar nešto žensko – priča Elena.

Iako je oduvek osećala kao žena Elena, njena muška strana, Rade je odlučio da sa 20 godina osnuje porodicu i da se oženi.

Elena je živela 30 godina porodičnim životom, a onda je u sedmoj deceniji rešila da promeni pol.

Izgubila porodicu i prijatelje

– U Sarajevu sam provela ceo život, zaradila penziju, ali sam za oko dve godine izgubila veliki broj prijatelja. Doživite veliki broj neprijatnosti, te gotovo živite sami, zato mi je jedina želja da me supruga prihvati sada onakvu kakva jesam – ističe Elena.

Rešenje našla u Srbiji

Elena je zbog procesa tranzicije koji je moguće izvesti jedino u Srbiji, ova Sarajlijka je zatražila srpsko državljanstvo ne bi li joj lekovi i hormoni bili dostupni.

– Čeznula sam četiri godine da kupim šminku i našminkam se, ali hleb je preči. Imam tu ženu i to dete, moram im dati. Sa minimalnom penzijom platim režije i imam dovoljno novca za hranu da preživim nekoliko dana – kaže ona ali dodaje da ne odustaje isičući da čeka operaciju pola koja će se uskoro desiti.

Izvor: Blic

One comment

  1. Ja imam malo duzu kosu ofarbanu,sminkam usta i ponekad nosim haljinu a vodim ljubav samo sa zenama i nemam zelju da promenim pol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.