Ekvador odobrio istopolne brakove


Najviši sud u Ekvadoru prošle je srede odobrio sklapanje istospolnih brakova, što je važna presuda za ovu tradicionalno katoličku i konzervativnu južnoameričku zemlju.

Aktivisti za ljudska i LGBT prava započeli su sa slavljem u Quitu i lučnom gradu Guayaquilu mašući duginim zastavama koje su simboli pokreta za prava LGBT osoba.

Iz Ustavnog suda su poručili kako je istospolne brakove podržalo pet sudija, od njih devet koliko ih je bilo na saslušanju iza zatvorenih vrata.

Ekvador, u kojem crkva ima snažan uticaj, pridružio se tako Argentini, Brazilu i Kolumbiji u priznavanju istospolnih brakova.

‘Ovo znači da Ekvador postaje ravnopravniji’, rekao je advokat Christian Paula iz udruženja Patka koja pruža pravne savete za desetak istospolnih parova koji žele sklopiti brak u Ekvadoru. ‘Ova odluka priznaje da ljudska prava vrede za sve ljude bez diskriminacije’, poručio je.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Četiri sudije koje nisu podržale odluku rekle su kako se, da bi istospolni brakovi bili priznati u državi, o izmenama ustava mora raspravljati u parlamentu.

Gustavo Medina, bivši predsednik Vrhovnog suda, rekao je za AFP kako su ekvadorske vlasti dužne pridržavati se odluka Ustavnog suda koje su obavezujuće.

Ekvador životna partnerstva za istospolne parove priznaje od 2015. godine, a aktualni ekvadorski ustav brak definiše kao zajednicu muškarca i žene.

Sudije koje su odobrile sklapanje istospolnih brakova rekle su kako su svoju odluku temeljili na ideji da su svi ljudi jednaki. Poručili su i kako se žele odupreti svakoj vrsti diskriminacije.

Izvor: LGBTI.ba


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.