Džordž Majkl, odlazak pop ikone 20. veka


Čuveni engleski pevač i pop ikona 20. veka Džordž Majkl preminuo je u svom domu u 53. godini života “mirnom smrću”. Njegov dugogodišnji menadžer Majkl Lipman saopštio je da je engleska pop zvezda umrla od zatajenja srca.

Od lepuškastog mladića koji u grupi Wham đuska uz “Wake me up before you go-go” i “Club Tropicana”, preko velike zvezde koja peva sa grupom Queen, pa sve do poslednjeg velikog albuma Symphonica koji je snimljen sa simfonijskim orkestrom, Džordž Majkl je prošao sve faze. Jedna od najvećih pop zvezda dvadesetog veka, bio je, kako ga opisuje Rolling Stone magazin “jedna od poslednjih glam ekscentričnih pojava osamdesetih”.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

“Dve njegove pesme koje se zovu Freedom, znači jedna verzija iz života sa Wham gde je refren bio ‘I don’t want your freedom’, i druga verzija ‘Freedom 90’, gde je u stvari revizija te ideje o slobodi, i onome šta ta sloboda predstavlja za nas, tada na prelazu vekova, a sada naročito je nešto za šta se on borio u svom životu, tema koja je večna, a koju u pop muzici nikada adekvatno ne obrađuju”, smatra novinarka Svetlana Đolović.

I upravo taj singl – Freedom, mnogima je prva asocijacija na njega. Za poznavaoce muzike, reč je o jednom od najboljih pop singlova, a za one druge, najpoznatiji po pojavljivanju supermodela Naomi Kembel, Linde Evanđeliste, Tatjane Patic, Sindi Kraford i Kristi Turlington. Debitantski solo album “Faith” predstavio je novog Džordža Majkla, nekog ko više nije deo boy benda, ali i nekog ko provocira.

ČITAJTE:  Grčka legalizovala istopolne brakove: Parovi će moći i da usvajaju decu

“Iako je on bio jako društveno osvešćen, i to ne samo po pitanju osvešćivanja LGBT zajednice i njihove društvene vidljivosti, političke svesnosti, on je bio jako kritičan prema britanskoj vladi, imao je svoje velike probleme sa depresijom, sa korišćenjem halucinogenih supstanci, svega živog, imao je u privatnom životu zaista mnogo problema, ali mislim za pop muziku i za ono kako mi doživljavamo zvezde danas da treba da nam bude važan samo taj njegov muzički legat”, zaključuje Đolović.

Vest o njegovoj smrti preplavila je društvene mreže. Od Džordža Majkla su se oprostile kolege, među kojima su i Madona, Boj Džordž i Endru Ridžli. Smrt Džordža Majkla još jedan je u nizu odlazaka kulturnih ikona druge polovine prošlog veka, a vest o njegovoj smrti objavljena je na Božić. Dan koji je sada već decenijama obeležavala pesma grupe Wham “Last Christmas”.

ČITAJTE:  Nova serija oživljava skandalozni život pisca Trumana Kapotea

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.