Džamija u Berlinu okačila zastavu duginih boja


Džamija u Berlinu postala je prva u Nemačkoj koja je okačila zastavu duginih boja u znak podrške LGBT zajednici uoči Parade ponosa kasnije u julu.

Džamija Ibn Rušd-Gete u središnjoj četvrti Moabit razvila je zastavu uoči molitve petkom pred manjom publikom. Tu je bio i berlinski senator za kulturu Klaus Lederer.

Prisutni su nosili nalepnice duginih boja na kojima je pisalo “Ljubav je halal (dozvoljena)”. Džamija osnovana pre pet godina jedina je nemačka samoproglašena liberalna džamija i omogućuje muškarcima i ženama da se mole zajedno, a otvorena je i za LGBT vernike.

Mo El-Ketab, jedan od šestorice imama u džamiji, rekao je da želi da ta džamija pruži “sigurno mesto za ljude koji su drugačiji, kako bi i oni mogli da iskuse duhovnu stranu svojih života”.

ČITAJTE:  Tabloidi napadaju udruženje "Da se zna" zbog navodne prodaje narkotika

“Nadam se da će i mnoge druge džamije istaći zastavu na ovaj način ili postaviti druge pozitivne znake za LGBT zajednicu”, rekao je.

Ovaj mesec će se u Berlinu održati dva velika događaja u znak podrške LGBT zajednici – lezbejski i gej festival 16. i 17. jula i Parada ponosa u Berlinu poznata kao “Christopher Street Day” (CSD) 23. jula.

Mark-Erik Lejman, član odbora CSD-a, rekao je da je isticanje zastave “neverovatno snažan znak” i da je “zaista važno” pronaći prostor za religiju u LGBT zajednicama.

“I kvir osobe mogu biti religiozne i verovati u Boga. Ne bi trebalo da govorimo samo o sigurnim prostorima u barovima i klubovima u Berlinu, moramo razgovarati i o sigurnim prostorima u verskim objektima”, rekao je.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.