Državni službenik: Gejevi su najbolji agenti!


Nakon serije “Ubice mog oca” Predrag Gaga Antonijević potpisuje kao autor i krimi-priču “Državni službenik”. U razgovoru za Kurir reditelj objašnjava kako je birao glumce za neobičan projekat koji prati rad tajnih agenata u Srbiji i otkriva da li je on nekad bio meta državne bezbednosti.

Kako ste došli na ideju da pravite seriju o DB?

“Kad smo radili ‘Ubice’, imao sam ideju da napravimo, osim serije o pripadnicima javne bezbednosti, i priču o državnoj bezbednosti. Nisam ja izmislio toplu vodu. U Americi imate serije o agentima CIA, a kod nas je DB najneistraženija i najzanimljivija tema. Naš narod se uvek pitao za koga komšija radi, ima li obračuna između tajnih službi…”

Spojili ste u seriji i neke likove iz “Ubica mog oca”?

“Samo da pokažem vezu između javne i državne bezbednosti. U seriji ćemo videti već u prvoj epizodi i Tihomira Stanića kao Marjanovića i Marka Janketića kao inspektora Pavlovića”.

Da li je baš sve u seriji fikcija?

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

“Moramo da kažemo da je sve fikcija. (smeh) Gledaoci će prepoznati neke stvari iz života”.

Kako ste na kraju došli do tri glavna junaka – Milana Marića, Ljubomira Bulajića i Marte Bjelice?

“Kastingom. Znao sam da mi trebaju mladi glumci, a da niko iz ‘Ubica’ ne može da igra u novoj seriji. Puno njih smo već videli, ali Srbija ima toliko dobrih glumaca da mi nije bio problem da nađem nova lica”.

Da li ste epizodne uloge namenski Dimitrije Vojnov i vi pisali za Žarka Lauševića i Aleksandra Berčeka?

“U seriji smo želeli da razjasnimo mistični kontekst službe DB. Od oca je ostao sin, a zato se tu pojavljuju i oni kao likovi. Videćemo i u nastavku koliko duboko te porodične veze idu u prošlost. Srećni smo zbog Ace i Lauša. Kasting nije mogao da bude bolji”.

U seriji imamo i agenta koji je pripadnik LGBT populacije.

ČITAJTE:  Ispovest Stefana Radovića iz Kuršumlije koji je preživeo užasna maltretiranja

“U jednoj epizodi ćete videti i diskusiju na tu temu službe i LBGT. Izuzetno podržavam gej populaciju i zalažem se da se njima dozvoli stupanje u brak. Kroz istoriju činimo veliku nepravdu tim ljudima. LBGT agent u seriji je moj mali doprinos ispravljanju te nepravde. Oni su možda bili najbolji agenti”.

Kako su službe promenile tok istorije?

“Nikad o tome oni ne pričaju. Poznato je da nisu uspele da spreče atentat na kralja Aleksandra u Marselju. Radnici DB o svojim uspesima ne vole da pričaju. Ima mnogo urbanih legendi o uspesima službe, ali to stoji skriveno u arhivama. Mislim da imamo dosta dobru tradiciju. I u vreme komunizma su oni obavljali dobro svoj posao”.

Imate li saznanja da ste i sami bili “na merama” DB?

“Ne verujem da sam toliko bitan da bih bio pod merama DB. Svako od nas sumnja i priželjkuje da je bio meta nekog operativca u jednom trenutku svog života”.

ČITAJTE:  Đani Jovanović je jedan od najvećih LGBT aktivista u Nemačkoj

Da li ste u Americi onda možda špijunirali za interese Srbije?

“Bilo bi lepo da to može. Amerika je moja druga domovina. Najviše volim što sam umetnik i što mogu kroz svoj rad da doprinesem da se čuje istina o Srbiji i Srbima”.

Seriju “Državni službenik” je odmah kupio i Pink. Da li Superstar kanal vidite kao srpski HBO?

“Videli ste kakva je produkcija nove serije. Zahvaljujući MTS, ulazi se u novu eru domaće televizije. Zahvalan sam im na poverenju i nadam se dugogodišnjoj saradnji”.

Koji je novi projekat koji razvijate?

“Snimam nastavak ‘Ubice 4’, a na jesen već drugu sezonu ‘Državnog službenika’. Radujem se što su obe serije savremene i ljudi mogu u njima da prepoznaju vreme u kojem žive. Našem timu se sad priključio i Dimitrije Vojnov, pored Nataše Drakulić, Makse Ćatovića, Miloša Kodema i reditelja Ivana Živkovića i Miroslava Lekića”.

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.