Direktor muzeja otpušten zbog izložbe sa „LGBT sadržajem“


Direktor Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti Laslo Simon dobio je otkaz, nakon što je mađarska vlada utvrdila da pet fotografija na prestižnoj izložbi ”World Press Photo” krši zakon, kojim se deci ograničava pristup sadržaju koji prikazuje homoseksualnost ili promenu pola.

“Primam k znanju odluku, ali ne mogu da je prihvatim. Kao otac četvoro i kao deka, odlučno odbacujem ideju da naša deca treba da budu zaštićena od mene ili institucije kojom rukovodim“, naveo je Simon na svom nalogu na Fejsbuku.

Istakao je da ni on ni muzej nisu namerno prekršili mađarski zakon o zaštiti dece iz 2021, prenosi AP.

Muzej je naknadno stavio obaveštenje na svoju veb stranicu i na ulaz da je izložba zabranjena za posetioce mlađe od 18 godina.

ČITAJTE:  Šapić nastavlja sa uvredama na račun LGBT osoba

Fotografije o kojima je reč prikazuju zajednicu starijih pripadnika LGBT populacije koji žive na Filipinima poslednjih decenija, dele dom i brinu jedni o drugima u starosti.

Ministarstvo kulture je u saopštenju napisalo da je Simon otpušten zbog nepoštovanja zakona i “ponašanja koje mu je onemogućilo nastavak zaposlenja“.

Mađarska vlada na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom ograničila je dostupnost materijala koji “promovišu“ ili prikazuju homoseksualnost maloletnicima u medijima, uključujući televiziju, filmove, reklame i literaturu.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.