Desnica u Srbiji pokušava da izbaci LGBT iz nastave


Od biologije, preko sociologije, do istorije – desničarske stranke u Srbiji sve intenzivnije pokušavaju da iz školskog programa izbace lekcije o LGBT zajednici, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. U inicijativu se uključila i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Desnica i crkva u Srbiji smatraju da se u udžbenicima, čije preispitivanje traže od ministarstva prosvete, “promoviše LGBT ideologija”.

Zakoni koji brane “promovisanje LGBT sadržaja” doneti su od Rusije do Mađarske, u državama koje su suočene sa međunarodnim kritikama zbog diskriminacije manjinskih grupa.

Da “LGBT ideologija” ne postoji, naglašava Ana Petrović iz nevladinog udruženja “Da se zna”, koje pruža psihološku i pravnu podršku LGBT zajednici.

“Oni tom frazom hoće da nas dehumanizuju. To je glasna desničarska propaganda koja nam nanosi veliku štetu, a iza koje se ne krije nijedan realan argument. U realnosti mi i te kako postojimo, mi smo građani i građanke ove zemlje”, ukazuje Petrović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nauka uz udžbenika

O LGBT zajednici đaci u školama uče od prošle školske godine, kada je novi nastavni plan i program ušao u upotrebu.

Onda je, godinu dana kasnije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije 11. septembra zatražio da se povuče udžbenik biologije za osmi razred.

Dan nakon zahteva patrijarha, oglasio se ministar prosvete Branko Ružić.

Podneo je zvaničan zahtev da se ponovo ispita sadržaj udžbenika biologije u delu o “raznovrsnosti biološke osnove pola i polnih karakteristika”.

Zahtev je uputio Nacionalnom prosvetnom savetu – instituciji koja je zadužena da ministru daje savetodavno mišljenje o školskim programima i udžbenicima.

Na zahtev Saveta, stručnu ocenu o udžbeniku dalo je Srpsko biološko društvo – institucija koja okuplja biološke stručnjake.

Društvo je, u dopisu 13. septembra, ukazalo da su lekcije za osmi razred “u potpunosti usklađene sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke”.

Da su u sadržaju udžbenika naučno dokazane činjenice, ukazuje i Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i opoziciona političarka.

Učestvovala je u izradi programa biologije.

“To nije bilo urađeno ‘preko noći’, to je bio tim stručnjaka, uključeni su i nastavnici u školama, plan i program se menjao iz korena, sa ciljem da se osavremeni – da znanje iz biologije možete da primenite u razumevanju sveta oko sebe”, podsetila je Stojković.

Zahteve desničarskih partija vidi kao “cenzuru”.

“Ja ne razumem da će bilo ko naterati nastavnike biologije da ne govorimo o onome što jesu naučna znanja. To će naići na veliki otpor biološke struke”, dodaje.

Ukoliko bi do promene udžbenika došlo, Stojković to opisuje kao “kapitulaciju države pred klerikalnim i nacionalističkim strujama koje postaju sve jače”.

Ko je protiv udžbenika?

Beograd se tokom avgusta 2022. pripremao za Evroprajd, međunarodnu manifestaciju koja promoviše LGBT prava.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Protivnici, desničarske partije i neformalne organizacije, istupali su u delu medija i na društvenim mrežama. Javni prostor, pored ostalog, ispunile su i neistine o LGBT zajednici i govor mržnje.

Uz zahtev da se Evroprajd zabrani, desnica je digla glas protiv lekcija u nastavnom programu Srbije u kojima se pominje LGBT zajednica.

Dobili su podršku crkve.

Kada je poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije zatražio da se povuče udžbenik biologije za osmi razred, ocenio je da on “nameće neprihvatljivu LGBT ideologiju”.

Kako je istakao, pravoslavni hrišćani “ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog”.

Dveri za povlačenje osam udžbenika

Parlamentarna stranka desnice Dveri otišla je korak dalje.

Lider Dveri Boško Obradović je 18. septembra zatražio povlačenje osam udžbenika za osnovne i srednje škole.

“Sporne LGBT sadržaje pronašao sam u pet udžbenika biologije za 8. razred, jednom udžbeniku istorije za 8. razred, udžbeniku sociologije za 4. razred srednje škole i priručniku za građansko vaspitanje za gimnazije”, naveo je Obradović u pisanoj izjavi 18. septembra.

Zatražio je hitnu sednicu Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije, a najavio je i plan Dveri da parlamentu predlože zakon o zabrani “promovisanja homoseksualne propagande i transrodnosti maloletnicima”.

Prema oceni Obradovića, “LGBT pokret pokušava da nametne svoju ideologiju prosvetnom sistemu, iako je ta ideologija potpuno nenaučna i neustavna”.

Istakao je i da se “predaje đacima u najosetljivijem periodu odrastanja”.

Dveri su među tri desno orijentisane partije koje su nakon izbora u proleće 2022. godine ušle u parlament – uz Zavetnike i koaliciju Nada. Imaju 35 od ukupno 250 poslanika u Skupštini.

Srpska pravoslavna crkva je među institucijama koje imaju najveće poverenje građana, iza vatrogasaca i vojske, pokazalo je istraživanje nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Na poslednjem popisu, 2011. godine, 85 građana izjasnili su se kao pravoslavni vernici, a crkva i država gaje tradicionalno bliske odnose.

Evropski parlament je u rezoluciji, donetoj u martu ove godine, ukazao da su evropski zastupnici zabrinuti zbog “pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve”.

SPC je takve navode negirala.

Šta je tražio ministar?

Nakon patrijarhove inicijative da se udžbenik biologije povuče, zahtev ministra prosvete Branka Ružića da se on preispita pravdan je “polemikom koja je prisutna u javnosti”.

Kako je saopštilo ministarstvo, Ružić je od Nacionalnog prosvetnog saveta zatražio da se izjasni “da li je program u skladu sa naučnim teorijama”, kao i “da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece”.

ČITAJTE:  Biti gej u ukrajinskoj vojsci

Nacionalni prosvetni savet se u narednim danima oglasio – da će nakon pribavljanja stručnih mišljenja naučnih institucija sazvati vanrednu sednicu, a da će svoje zaključke, koji nisu pravno obavezujući proslediti ministru.

Reagujući na saopštenje ministra, profesorka Biljana Stojković naglašava da se u nauci ne može tražiti “nacionalni interes”, jer ne postoje “srpska biologija, fizika ili hemija”.

Dodala je da je inicijativa ministra pokazuje da je “poklekao pred uticajima onih koji ne bi smeli da se pitaju za nastavni program, posebno kada je reč o prirodnim, egzaktnim naukama koje se zasnivaju na podacima i istraživanjima”.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na upit RSE.

Šta piše u udžbenicima?

Za osmi razred su u školskoj 2022/2023 godini u upotrebi udžbenici biologije osam različitih izdavača, koji imaju dozvolu Ministarstva prosvete.

U jednom od udžbenika piše:

“Seksualna orijentacija je doživljaj emocionalne, romantične i seksualne privlačnosti koju osećamo prema drugim osobama. Ako druge osobe pripadaju istom polu- onda govorimo o homoseksualnoj orijentaciji, ako pripadaju suprotnom polu, onda govorimo o heteroseksualnoj orijentaciji. Postoje i osobe koje privlače osobe, kako istog tako i suprotnog pola, pa za njih kažemo da pripadaju biseksualnoj orijentaciji”.

U lekciji se pominju i rodni identitet i promena pola – medicinska tranzicija:

“Rodni identitet pojedinca može biti nezavisan od toga koji mu je pol upisan na rođenju, iako se kod većeg dela populacije poklapa sa biološkim polom…Samo pojedinac može odrediti svoj rodni identitet”.

Ovi pasusi deljeni su društvenim mrežama, uz ocenu da je to “propagiranje nastranosti i izopačenosti našoj deci”.

Profesorka Biljana Stojković naglašava da ove lekcije opisuju prirodne fenomene koji nisu isključivi samo za ljude, već i za druge životinjske vrste.

“Očigledno da postoje neke retrogradne strukture čiji je cilj da ova naučna znanja kriju. Deca bi time bila uskraćena za znanja da pojedine manjinske grupe uopšte postoje u našem društvu, bila bi uskraćena za razumevanje tolerancije i kako svet oko njih izgleda”, istakla je.

U jednom od udžbenika istorije za osmi razred, desnici je problematičan sledeći pasus:

“LGBT društveni pokreti su oni pokreti čiji se aktivisti i aktivistkinje zalažu za poboljšanje položaja lezbejki, gej osoba, biseksualaca i transrodnih osoba (otuda skraćenica LGBT), koje su često društveno izložene veoma široko rasprostranjenoj diskriminaciji”.
Dok desnica ove rečenice naziva “sramotom”, Ana Petrović iz organizacije “Da se zna” ističe da u njima nema ništa sporno.

“Ovo je samo jedan pasus u udžbeniku. Ne promoviše nikakvu ideologiju, ne promoviše čak ni LGBT zajednicu, već samo objašnjava šta je aktivizam unutar zajednice”, objašnjava.

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

Petrović upozorava i da je, uprkos lekcijama o LGBT zajednici u udžbenicima, homofobija u školama i dalje prisutna.

“Nedovoljno su zastupljene teme o LGBT, niti se na pravi način o njima komunicira. Zavisimo od dobre volje predmetnog profesora da li će o tim temama predavati na času”, naglasila je.

Ko piše udžbenike u Srbiji?

U Srbiji je tržište udžbenika za privatne izdavače otvoreno 2010. godine.

Pre toga za svaki razred i svaki predmet postojao je po jedan udžbenik, a autor je bilo javno preduzeće – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Zavod izdaje svoje udžbenike i danas, s tim što na tržištu posluje i više privatnih izdavača koji su registrovani za tu delatnost.

Kako se odobravaju udžbenici?

Postupak odobravanja udžbenika regulisan je Zakonom o udžbenicima. On uređuje “pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika” i drugih nastavnih sredstava.

Prvo se donosi nastavni plan za određeni predmet. Donosi ga država, a ne izdavači.

Procedura je sledeća – nastavni plan predlaže Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. O predlogu Zavoda mišljenje daje Nacionalni prosvetni savet, a konačnu reč ima ministar. On usvaja nastavni plan.

Izdavači potom pišu udžbenike po usvojenom planu i šalju ih Zavodu, koji daje stručnu ocenu udžbenika.

Ukoliko udžbenik ispuni sve kriterijume, postupak se završava rešenjem Ministarstva da se udžbenik stavlja u upotrebu. Nakon toga škole iz kataloga ministarstva biraju koje će udžbenike koristiti.

Šta je poručio Zavod?

Na inicijativu da se preispita udžbenik biologije za osmi razred reagovao je Zavod za unapređenje obrazovanja.

Za RSE napominju da su 2019. godine predložili nastavni program koji je u skladu sa prihvaćenim teorijama i činjenicama, kao i sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja koje propisuje zakon.

U procesu odobravanja udžbenika, ističu, nije bilo nikakvih problema.

“Udžbenik (biologije) je predložen za odobravanje prema činjenicama iz programa iza kojih stoje naučne institucije i u upotrebi je godinu dana”, stoji u odgovoru Zavoda.

Dodaju da svaki građanin “ima pravo da podnese zahtev za preispitivanje bilo koje odluke, kroz institucionalni način”.

Građani u ‘apelu za sekularnu državu’

Kao odgovor na poteze Srpske pravoslavne crkve, više od 200 javnih ličnosti potpisalo je 19. septembra “Apel za sekularnu državu”.

Pozivaju institucije i građane da se suprotstave “sve opsežnijoj klerikalizaciji države”. Potpisnici, pored ostalog, ističu da je nedopustivo da SPC određuje sadržaje školskih programa i udžbenika.

“Time se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija, a čitave generacije vaspitavaju u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva, nesposobne da žive u modernom svetu i idu u korak sa svojim okruženjem”, navodi se u apelu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.