Daniel Dženi Pinter: Od Srbije se ne nadam više ničemu!


Sa Danielom Dženijem Pinterom, poznatom transrodnom osobom iz Srbije, razgovarali smo godinu dana nakon njegovog odlaska u egzil u Njemačku. Zanimalo nas je što ima novo, gdje se trenutno nalazi, a naročito dokle je stigao postupak koji se protiv njega pred srpskim pravosuđem vodi zbog optužbe za krivično djelo uništenja i ostećenja ulaznih vrata na zgradi pokrajinskog javnog servisa, gdje je radio prije više godina.

Hvala vam na pozivu i interesovanju, dobro sam, trenutno sam u matici Srbiji na bazuku, tj. odmoru do polovine januara, kad se opet vraćam u pečalbu na rad. Mora se. Na početku vama i vašim čitaocima želim srećnu Novu godinu i praznike koji su u toku. Što se postupka koji se od januara 2016. protiv mene vodi pred osnovnim sudom u Novom Sadu, ocenjujem ga kao postupak mimo svakog zakona, ali ne znam dokle je on stigao. Tužilastvo nije imalo niti jedan dokaz protiv mene, pa jedina presuda koja bi u ovom postupku bila logična je oslobađajuća. Sud je ipak još prošlog marta doneo meru zabrane napuštanja teritorije RS protiv mene i ona je ukinuta tek u julu, ali ja sam za to vreme nekoliko puta neometano napustao i vraćao se u zemlju sa mađarskim pasosem, tako da nisam znao do skoro ni da je takva mera doneta, niti da je ukinuta. I to je takođe besmisleno i nezakonito i deo je progona i maltretiranja kojima sam izložen. Zato me u Srbiji više ne zanima nikakvo aktivističko, političko ili bilo kakvo javno delovanje, od svoje zemlje sam prognan mimo svakog morala. Nažalost, od Srbije se ne nadam više ničemu dobrom i dolaziću u nju samo na odmore i to zbog svoje porodice za koju sam vezan , a koja živi u Srbiji.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Zvučite malo ogorčeno.

Da, ja sam malo više ogorčen na svoju rodnu zemlju. Molim vas, pravni fakultet državnog univerziteta u Novom Sadu završio sam pošteno, svaki ispit polagao pred komisijom i punim amfiteatrom svojih kolega tako sam i stekao svoje akademsko zvanje i dokle god Srbija po tom mom zvanju i diplomi bude srala, da izvinete, sraću i ja po Srbiji. Ne mogu ja da se izjednačavam po zvanju, znanju i obrazovanju sa nekim ko je za 2 meseca ” završio ” neki sumnjiv privatni fakultet i sebe bezočno naziva akademskim građaninom i zauzima funkciju koja mu ne pripada. Danas su i kondukteri na mestima gradonačelnika po varošima u Srbiji, samo zato sto su deo vladajuće stranke. Kondukter treba da cepa karte u autobusu, za to se školovao, a ne da figurira kao gradonačelnik. Meni nije mesto u takvom poretku stvari i zato biram zivot u EU. Domaćeg lažnog morala i bandita sto sebe nazivaju elitom mi je preko glave. Dolazim u Srbiju samo dakle na odmor.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Koja je vaša sljedeca destinacija?

Verovatno Mađarska, a u opciji je i Češka. Želim da obiđem i radim u što više država. Možda se nastanim i kod vas u Zagrebu, ako iskoči neka dobra ponuda. Pokojna baka mi je rođena u tom gradu i ja ga jako volim.

Hvala lijepo na razgovoru.

Izvor: Kontra portal


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

3 comments

  1. Hrvatska medija objavljuje najlošije priče o Srbiji.

  2. Srpski narod je zlo i kao takvog ga treba izbegavati u sirokom luku, u svim kontekstima.

  3. Srbija nam nikada nije pružila nikakvu realnu šansu osim neizvesnosti i straha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.