Današnji Prajd ni po čemu neće ličiti na prethodne, evo i zbog čega

Pored septembarskog, Beograd je dobio i junski Prajd. Prajd vikend, od 23. do 26. juna, u okviru kojeg je i današnja Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

Uz septembarsku šetnju, Beograd je dobio i junsku. Ona će, kažu, biti u formi protesta, sa jasnim zahtevima i u svetlu, kako navode, povećanja nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica.

“Zato što je to način da pokažemo da smo apsolutno ravnopravni građani i građanke ovog društva i da nema nikakvih problema i da možemo da napravimo jednu protestnu šetnju, kao što je i bilo koja druga protestna šetnja”, kaže Anđela Čeh iz udruženja građana Egal.

Dobro poznata parada ponosa biće održana, kako je ranije najavljeno, 17. septembra. Najave dve parade istog naziva zbunile su javnost, ali i Evropsku asocijaciju koja okuplja organizatore. Za njih je jedino septembarski Prajd autentičan.

“Pozdravljamo svaki skup LGBT zajednice. Razne grupe slobodne su da organizuju male skupove zahvaljujući uspehu Prajda svih ovih godina. Ali, kao što je Evropska asocijacija organizatora prajdova saopštila – postoji samo jedna ‘Parada ponosa’ u Beogradu”, navodi Goran Miletić

Niko nema tapiju nad organizacijom Parade ponosa, odgovaraju organizatori današnje šetnje.

“Ja zaista ne bih komentarisala organizaciju septembarske Parade ponosa zato što mislim da LGBT osobe imaju mnogo veće probleme od toga da li imamo jedan, dva ili pet prajdova, mi nemamo kapacitet da organizujemo previše javnih događaja ovakvog tipa”, regla je Anđela Čeh.

Iz MUP-a poručuju da će policija obezbeđivati skup. Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.

Izvor: BK TV News

ČITAJTE:  Ponovo protesti u Minsku, prvi put i LGBT zajednica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.