Da li podrška LGBT populaciji umanjuje popularnost Ikee na društvenim mrežama?


Da li je Ikea bila spremna da će nakon javne podrške LGBT populaciji na društvenim mrežama izgubiti deo svojih fanova? Kao i da će privući nove followere, kojih će biti više u odnosu na one koji su napustili digitalnu zajednicu.

Kompanija Ikea je u Srbiji započela medijsku kampanju “Ljubav živi i izvan četiri zida” kojom je javno podržala istopolne veze. Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Ikea je kroz objave na zvaničnim nalozima u digitalnom prostoru jasno poslala poruku da se zalažu za stvaranje zajednice u kojoj će se sve njihove LGBT+ kolege komforno.

Informacija koja se ubrzo potom pojavila na Twitteru i u kratkom roku postala neverovatno viralna jeste da je kompanija ovim potezom izgubila preko dve hiljade pratilaca.

Da li je statistika pokazala diverzitet između novih i starih pratioca, i da li je Ikea ovom medijskom kampanjom zaista ostala uskraćena određenim brojem fanova?

ČITAJTE:  Belorusija pripremila nacrt zakona protiv LGBT odnosa

Podaci agencije Digital Element ukazuju da Ikein zvaničan Instagram nalog za srpsko tržište u poslednjih sedam dana beleži porast broja fanova za 0,2%, kao i četvorostruko uvećanje ukupnog engagementa. Broj komentara je, takođe, u rastu za šest odsto, a broj lajkova za neverovatnih 393%.

Iako je plasiranjem ove kampanje svakako imala cilj podizanje Employer Brendinga na viši nivo, kao i da kao kompanija sa već izgrađenom digitalnom zajednicom nije “gađala” niti na povećanje brend awernessa niti skok reacha i engagement, Ikea je ovim dobila mnogo više. A to je formiranje velikog broja eho komora i široku priču o kojoj šumi prostor u digitalu.

Iako se najveći eho ove priče se, naravno, širio na Twitteru, polovina učesnika diskusija imalo gotovo indiferentan stav prema ovom događaju. Sa druge strane, statistički su u prednosti bili oni koji su Ikeu podržali (38%) u odnosu na one koji su kritikovali ovaj projekat (14 odsto). Govoreći dalje o emocijama, najjače izražena emocija bila je ljubav i podrška, dok je najmanji intezitet imao faktor iznenađenja.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Ikea je na ovom primeru strategijske komunikacije pokazala da iako sa relativno visokom dozom rizika može da se istupi pred publikom sa ovako osetljivom temom, a da ostane čvrsto na zemlji i sačuva oko sebe bazu lojalnih konzumera i pratioca.

Izvor: BIZLife


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.