Da li će i kada Srbija odobriti istopolne zajednice?

Da li i kada bi Srbija mogla da dobije zakon kojim se registruju istopolne zajednice? Prema pisanju medija to bi moglo da se desi 2019. godine. Ipak, državni vrh se o ovom pitanju ne oglašava, a organizacije civilnog društva poručuju da je krajnje vreme da se to dogodi.

Dok je u Srbiji ovo pitanje i dalje u magli, u regionu je sve više država koje odobravaju istopolne zajednice.

Nakon Hrvatske i Slovenije, Crna Gora bi mogla da bude sledeća zemlja iz regiona koja bi legalizovala istopolnu zajednicu. Pred poslanicima njihovog parlamenta uskoro će se naći zakon o registrovanom partnerstvu koji predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, a koja je sklopljena pred matičarem.

Prema pisanju medija, Srbija bi takav zakon mogla da dobije naredne godine.

“Mi zvanične informacije o tome nemamo. Ono što je najveći problem je da treba da postoji politička volja da bi se takav zakon doneo”, kaže Ivana Ranđelović iz Civil rights defender,

Volje nema već 12 godina, koliko postoji Komisija za izradu Građanskog zakonika, a kojim bi trebalo da budu regulisana i ova prava. Iz te komije pak poručuju da će se ovo pitanje naći u nacrtu Zakonika, ali da neće odmah regulisati ovu oblast.

“Bilo bi zaista apsurdno da u trenutku kada najvišu funkciju izvršne vlasti u državi obavlja pripadnica grupe čija prava nisu poštovana, da do promene ove situacije ne dođe”, kaže Ranđelović.

A u samoj vlasti, jak otpor, što se nedavno moglo videti i po tvitu ministra Nenada Popovića: da nije u redu da ‘ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA'”.

I desno nastrojena opozicija je jasna po ovom pitanju: Srbiji je potrebna isključivo tradicionalna porodica.

“Nema Srbije bez naroda, ako ne budemo imali naroda, nema ni ekonomije, ni bezbednosti, ni budućnosti Srbije. Zato mi ovde slavimo život, slavimo decu, slavimo tradicionalne vrednosti braka i porodice”, kaže Boško Obradović iz Dveri.

Dok Dveri tradicionalno organizuju porodičnu šetnju, da bi promovisali vrednosti koje je pomenuo njihov lider, sociolog Ratko Božović upozorava da priča o porodici ne sme da se politizuje.

“Ako se priča o porodici svede na političku ravan, onda promašujemo ono što je strukturalni problem porodice. Bez strukturalne promene društva nema ni strukturalne promene porodice”, kaže Božović.

Naš sagovornik napominje da je porodica u Srbiji tranzicionalna, bez slobode da samostalno određuje svoju sudbinu.

“Tradicionalna porodica je propala, i pre ove krize je bila na izmaku, a ova nova nije formirana, kao što nije formirano ni samo ni društvo”, kaže Ratko Božović.

Tu poruku je, kako tvrdi Milo Đukanović, shvatila Crna Gora. On najavljuje izmenu crnogorskog kulturnog i civilizacijskog koda. I u Crnoj Gori, ali i u Srbiji postoji jak otpor takvoj promeni, a pojedini članovi Vlade u Nemanjinoj, predlažu i referendum o istopolnim zajednicama.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.