Crna Gora: Obezbjediti uslove za primjenu zakona o istopolnim partnerstvima


Nevladine organizacije (NVO) Queer Montenegro, Juventas i Asocijacija Spektra uputile su Vladi Crne Gore Inicijativu za obezbjeđivanje uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, čija primjena treba da počne 15. jula.

U Inicijativi upućenoj premijeru Zdravku Krivokapiću se navodi da je do tog roka potrebno da Vlada obezbijedi usklađivanje 27 zakona i 14 podzakonskih akata sa ovim Zakonom, kako bi stvorila uslove za njegovu primjenu.

“Iz razloga što se ovaj proces nije našao u Programu rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu a od krucijalnog je značaja za poštovanje osnovnih ljudskih prava LGBTI osoba, odlučili smo se da pozovemo Premijera da isti inicira i koordinira unutar Vlade”, navodi se u saopštenju.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je izglasan u Skupštini Crne Gore 1. jula 2020. dok je na vlasti bila koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Smjenom vlasti na avgustovskim izborima, parlamentarnu većinu uz Demokrate i građanski pokret URA sada dominantno čini Demokratski front, koji je se protivio usvajaju Zakona, tvrdeći da se njime DPS želi obračunati sa crnogorskim moralom i tradicionalnom porodicom.

S obzirom na kratak rok do primjene zakona, uslovi za njegovu primjenu se mogu obezbijediti jedino u skraćenoj proceduri izmijena zakona i podzakonskih akata, smatraju u NVO sektoru.

Dodaju da su zato, uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, pripremili Analizu normativnog okvira o usaglašenosti sa Zakonom, sa predlozima za izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata.

Time bi, smatraju NVO aktivisti, bio olakšan posao Vladi da posao završi u predviđenom roku.

„Smatramo svrsishodnim da cijeli paket zakona ide po skraćenoj proceduri, jer se samo radi o usaglašavanju sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Za taj obim izmjena potrebno je da Vlada samo obavijesti Evropsku Komisiju“, zaključuju predstavnici nevladinih organizacija.

ČITAJTE:  Boban i Adam - kako je gej par iz Srbije dobio azil u Kanadi

Aktuelna Vlada premijera Zdravka Krivokapića, izabrana 4. decembra, bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori koja ima negativan stav prema LGBT pravima.

Na jednoj od prvih konferencija za medije nakon avgustovskih izbora, Krivokapić je na pitanje o eventualnom uticaju crkve na sekularno društvo i prava LGBT soba kazao da je riječ o ličnim slobodama, te da će poštovati sve zakone.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.