Crna Gora: Neuspelo usvajanje zakona o životnom partnerstvu


Vlada Crne Gore je na sednici koja je održana 27. decembra 2018. utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu, koji je gej osobama trebalo da da ista prava kao i heteroseksualnim parovima, a jedino nije sadržao izričitu odredbu da mogu da usvajaju decu. U Predlogu zakona se nigde eksplicitno nije koristila reč brak, ali je predviđeni postupak registracije bio sastavljen isto kao u slučaju heteroseksualnih parova. Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kazala je nakon sednice Vlade da Predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece, te tom prilikom dodala da postoji samo jedan oblik izdržavanja koji je regulisan članom, prema kojem je moguće izdržavanje deteta ukoliko drugi partner, koji je zakonski staratelj, nije živ, ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli da na sebe preuzmu izdržavanje deteta. Tako se činilo da je Zakon o životnom partnerstvu svršena stvar, da bi 31. jula LGBTIQ zajednicu ove zemlje sačekalo neprijatno iznenađenje.

ČITAJTE:  Registrovan prvi istopolni brak u Nepalu

Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu, budući da ga većina poslanika nije podržala. Ovim je činom poražen demokratski proces u ovoj zemlji, te su ugrožena nastojanja da se ostane na evropskom putu. Skupština je ovim činom poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredeljenje. Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar izrazile su duboko razočarenje ovim porazom Skupštine Crne Gore i velikim korakom nazad koji je neusvajanjem zakona napravljen.

„Osećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna da stane u red razvijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju. Iz Skupštine je poslata jasna poruka da ne postoji volja i želja da suštinski postanemo deo evropske porodice naroda. Duboko smo razočarani, naše ljudsko dostojanstvo je obezvređeno na najvišem institucionalnom nivou, obezvređena je i naša zajednica. Uprkos tome, nećemo odustati od borbe za naše dostojanstvo, našu budućnost i boljitak našeg društva. Konačno, želim da se zahvalim svim poslanicima i poslanicama koji su podržali ovaj zakon i poslali jasnu poruku da LGBTIQ zajednica nije sama u svojoj borbi za jednakost,“ rekla je Bojana Jokić iz organizacije LGBT Forum Progres.

ČITAJTE:  Istopolni parovi u Estoniji mogu da se venčaju od Nove godine

„Nakon današnjeg glasanja u Skupštini, sasvim je jasna poruka koja je upućena LGBTIQ zajednici i celoj javnosti, a to je da mi nismo jednaki građani ove zemlje niti ćemo to biti. Kao društvo nećemo moći da krenemo napred dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istopolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržaće isti status, jer nam je poručeno da smo manje vredni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja,“ dodao je John M. Barac iz organizacije LGBTIQ Socijalni Centar.

Izvor: XXZ magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.