Crkve u Austriji okačile gej zastavu


Katolička crkva u parohiji Hard jedna je od mnogih u Austriji koje su odlučile da okače duginu zastavu u znak solidarnosti s LGBT zajednicom, nakon što je Vatikan prošlog meseca objavio odluku da Crkva ne može da blagoslovi istopolno partnerstvo.

Moćna vatikanska kancelarija odgovorna za odbranu crkvene doktrine, Kongregacija za nauk vere, (CDF) donela je odluku da istopolna zajednica ne može biti blagoslovljena uprkos njenim “pozitivnim elementima”.

Kancelarija je napisala da Bog “nikada ne prestaje da blagosilja svako svoje hodočasničko dete na ovom svetu… međutim, ne blagosilja i ne može blagosloviti greh”.

Sveštenik parohije Hard Erih Baldauf kaže da su on i stotine drugih sveštenika, koji pripadaju reformski orijentisanom pokretu Svešteničkoj inicijativi, odlučili da okače zastavu da pokažu “da se ne slažemo s tim zastarelim stavom”, a taj gest su napravile i mnoge druge crkve.

Ubrzo nakon što je dugina zastava okačena neko je pokušao da je uništi i prošlog utorka Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena. Iako počinilac nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primetio da druge zastave koje vise na tom mestu nikada nisu bile dirane.

Nekoliko dana nakon toga još jedna zastava pred crkvom, takođe u zapadnoj državi Vorarlberg, zapaljena je, a treća je ukradena.

Suprotno utisku koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživanja pokazuju da je austrijsko javno mnjenje čvrsto na strani toga da istopolne zajednice treba da se tretiraju jednako.

U Austriji su istopolni brakovi legalni od 2019, a istraživanje sprovedeno prošle nedelje pokazuje da se 64 odsto Austrijanaca protivi nedavnoj odluci Vatikana. Samo 13 odsto reklo je da razume stav Vatikana.

Austrija je još uvek većinski katolička, a Crkva obuhvata nešto manje od pet miliona vernika u zemlji od 8,8 miliona stanovnika. Međutim, to pokazuje nagli pad u decenijama nakon rata, kad je gotovo 90 odsto Austrijanaca pripadalo Crkvi.

ČITAJTE:  Meksički fudbalski savez krenuo u obračun sa homofobijom

Stručnjaci kažu da razlike između austrijskih društvenih stavova i verskih učenja u pitanjima poput homoseksualnosti i pobačaja doprinose tome da desetine hiljada ljudi napušta Crkvu svake godine.

Vratimo se u Hard. Crkva je odlučila da ostavi ostatke spaljene zastave na istom mestu.

“Ima efekat krsta”, rekao je Baldauf.

Za Veliki petak nova dugina zastava ponovo se vijorila ispred crkve, kao znak dobrodošlice svim parohijanima na Uskrs.

Izvor: 021.rs


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.