Coca-Cola plaća kaznu zbog “gej reklame” u Mađarskoj


Kompanija Coca-Cola moraće u Mađarskoj da plati kaznu od 1.500 evra, i to zbog “širenja homoseksualne propagande” i “štetnog uticaja na mlade”.
Ovo je epilog skandala koji je u avgustu poprimio nacionalne razmere, a za sve je “kriva” reklamna kampanja #LoveIsLove koju je Coca-Cola lansirala u toku poslednjeg izdanja muzičkog festivala Sziget, koji se održava u Budimpešti.

A šta je bilo sporno? Pa to što se desničarima i homofobnim fanaticima nije svidelo što su u kampanji glavni akteri, pored heteroseksualnih, i homoseksualni parovi. Prema mišljenju desničara, bliskih vladajućoj Fides partiji, koji svoje stavove izražavaju na sajtovima poput PestiSracok i 888.hu, gej ljubav je nešto što “loše utiče na mlade”.

Kao sponzor Szigeta, čija je ovogodišnja tema bila Love Revolution, Coca-Cola je za festival kreirala kampanju pod sloganom “Zero sugar, zero prejaduce”. Nažalost, desničarima vrednosti nisu dozvolile da pristanu na toliku količinu ljubavi i tolerancije.

ČITAJTE:  Hrvatski predsednik autovao hrvatskog ministra

Aktivisti bliski predsedniku Mađarske Viktoru Orbanu i Fides partiji zahtevali su da se kampanja koja “promoviše i favorizuje gej ljubav iznad heteroseksualnosti” sankcioniše, advokat Fidesa Ištvan Baldog je pozvao na bojkot Coca-Cola proizvoda, a Organizacija za zabranu abortusa je internet peticijom skupila oko 25 hiljada potpisa kako bi se reklama bila uklonjena s bilborda.

Inače, vladajuće strukture u ovoj zemlji već duže promovišu anti-gej sentiment, koristeći sa klasično desničarskom argumentacijom “odbrane porodičnih vrednosti”.

Nakon izbijanja skandala, Coca-Cola, međutim, nije želela da poklekne, insistirajući na vrednostima jednakosti i različitosti. U saopštenju za javnost su naveli: “Uvek smo težili različitosti, inkluziji i jednakosti u našem poslovanju, a ova prava podržavamo i u društvu. Kao dugogodišnji pobornici za prava LGBTQI zajednice, želeli smo da prenesemo poruku da svi imaju pravo da vole i budu voljeni i da je osećanje ljubavi identično za sve”.

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Iako je retorika homofobije političara izražena, a istopolni brakovi nisu dozvoljeni, istraživanja pokazuju da je više od 60 odsto građana Mađarske za jednaka prava. Među njima su i posetioci Sziget festivala koji su iskazali svoje mišljenje u videu ispod (zajedno sa mladima iz drugih evropskih država).

Izvor: Noizz


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.