Češki predsednik obećao veto na zakon o istopolnim brakovima


Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je spreman da stavi veto na predloženi zakon koji bi istopolnim parovima u zemlji dao pravo da imaju gradjanska venčanja, ako ga parlament odobri.

Predlog zakona koji su izradili poslanici iz celog političkog spektra podnet je danas donjem domu češkog parlamenta, ali nije odredjen datum za početak njegove rasprave.

Predlogu zakona se oštro protivi demohrišćanska partija, deo vladajuće koalicije od pet stranaka, i opoziciona Sloboda i direktna demokratija, antimigrantska i antimuslimanska populistička partija.

„Želeo bih da najavim da ću staviti veto, ako zaista dobijem takav zakon da potpišem“, rekao je Zeman posle sastanka sa madjarskom koleginicom Katalin Novak.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

Zeman, koji je poznat po negativnim komentarima o LGBT zajednici, izjavio je da Češka već omogućava gradjanske zajednice za istopolne parove ali da je „porodica zajednica samo muškarca i žene“.

Većina svih poslanika u donjem domu može nadjačati predsednički veto a funkcija predsednika u toj državi je uglavnom ceremonijalna.

Parlament je već raspravljao o sličnom zakonu 2018. godine, ali nije glasao o njemu pre prošlogodišnjih opštih izbora i zakon je morao ponovo da bude podnet.

Istopolni brakovi su sada legalni u oko 30 zemalja sveta, medju kojima su većina država Zapadne Evrope.

U Češkoj je parlament 2006. godine odobrio zakon kojim se istopolnim partnerima dozvoljava da žive u zvanično registrovanom partnerstvu i imaju prava na nasledstvo i zdravstvenu zaštitu.

ČITAJTE:  Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe

Takvi aranžmani nude neke od pravnih zaštita kao i sklapanje braka, ali ih mnogi LGBT aktivisti smatraju ponižavajućim statusom drugog reda.

Izvor: Radio100+


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.