Čak 27 opasnih virusa može da preživi u spermi


Pored spermatozoida, sperma sadrži i sekret, hormone i mirisne supstance, ali u njoj može da se nađe čak 27 različitih tipova virusa, znatno više nego što se do sada pretpostavljalo, pokazuju rezultati metaanalize Aleksa Salama i Pitera Horbija sa Univerziteta Oksford pod nazivom “Emerging Infectious Deseases” (Pojavljivanje infektivnih bolesti).

Dvojica medicinskih stručnjaka analizirala su 3.800 studija nakon što su druge studije pokazale da Zika virus može da preživi i do šest meseci u spermi i izazove oštećenja testisa, te da postoji mogućnost prenošenja seksualnim putem i do 41 dan nakon prestanka infekcije.

Zika, međutim, nije jedini opasan virus koji može da se nađe u spermi. Pored poznatog HIV-a, to mogu biti i ebola, Marburg, hepatitis B i različiti virusi herpesa, koji seksualnim putem mogu da dospeju u krv partnera i izazovu tešku infekciju. Pored hroničnih oboljenja poput side, zabeleženi su slučajevi akutnih napada Lasa groznice, groznice doline Rift i čikungunja groznice.

ČITAJTE:  Nema više lekova za blokiranje puberteta za decu u Britaniji

Neki izazivači ne uzrokuju bolesti, zato što se ne prenose, ali mogu da smanje pokretljivost spermatozoida ili povećaju opasnost od sekundarne infekcije polnim bolestima. Neki virusi izazivaju mutacije u DNK spermatozoida, koji takvi oplođuju jajne ćelije. Na taj način, oštećenja gena mogu da se prenesu i na potomstvo.

Osim virusa u spermi, dvojica naučnika otkrili su nagoveštaje najmanje 11 tipova virusa koji mogu da prežive u testisima. Tamo, doduše, ne mogu tako uspešno da se razmnožavaju zato što testisi imaju jak odbrambeni mehanizam. Uprkos tome, deo njih može da pređe na spermu i da se prenese tokom seksualnog odnosa. Tu, na primer, spadaju virusi gripa, izazivači rubeola i sarsa. Salam i Horbi, međutim, ističu da njihova studija pruža samo uvid u situaciju i da tek treba ispitati koji virusi mogu da se prenesu, koliko dugo preživljavaju u spermi i kakve posledice to može imati na seksualnog partnera.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.