Bugarski političari nikada nisu podržavali LGBT zajednicu, Srbija je modernija

Političari u Bugarskoj nikada nisu pokazali podršku pripadnicima LGBT zajednice, a čini se da je čak i susedna Srbija, koja nije članica EU, u tom smislu modernija, navedeno je u članku na portalu sofiaglobe.com.

U članku je navedeno da je homofobija u Bugarskoj raširena pojava od društva do parlamenta.

“Čak i sused Bugarske, Srbija, koja nije zemlja EU, deluje kao modernija u tom smislu. Prva žena na mestu premijera Srbije, Ana Brnabić, koja je takođe prva javno deklarisana gej osoba na čelu vlade u toj zemlji, nedavno je prisustvovala gej paradi”, piše sofiaglobe.com.

Premijerka Srbije rekla je novinarima 17. septembra uoči početka Parade ponosa u Beogradu da je “Vlada Srbije tu da za sve građane – kako većine, tako i manjine, pokaže da poštuje različitosti”.

Paradi ponosa u Beogradu priključili su se, osim Ane Brnabić, ministri Branko Ružić i Zoran Đorđević, gradonačelnik Siniša Mali, poverenica Brankica Janković, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, nemački ambasador Aksel Ditman, britanski ambasador Denis Kif, šef kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo i drugi.

Održavanje Parade ponosa u glavnom gradu Bugarske, Sofiji svake godine podržavaju ambasadori zemalja zapadne Evrope, kao i američke i izraelske kolege, međutim za sada, nijedan bugarski zvaničnik nije prisustvovao toj manifestaciji.

Portal sofiaglobe.com navodi i da su tri bugarske nevladine organizacije počele sa pružanjem besplatnog savetovanja roditelja dece koja su pripadnici LGBTI zajednice.

Direktor Fondacije Glas Simeon Vasilev rekao je za taj sajt da su on i njegove kolege “čuli mnoge srceparajuće priče od LGBT prijatelja”.

“Od pojedinih je zatraženo da napuste svoje domove posle izjašnjavanja, a drugi su bili žrtve agresivnog ponašanja. Pojedini roditelji u Bugarskoj su čak pokušali da ‘leče’ svoju LGBT decu”, rekao je Vasilev.

ČITAJTE:  Putin u novim amandmanima na Ustav zabranjuje istopolne brakove

Nevladine organizacije u Bugarskoj ocenjuju da je govor mržnje protiv pripadnika LGBT zajednice veoma rasprostranjen u toj zemlji.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.