Bugarski kandidat pretukao LGBT osobu


Rasate, političar poznat po svom stavu protiv pripadnika LGBT zajednice, priveden je 72 sata nakon što je njegovom predsedničkom kandidatu ukinut imunitet.

Bugarski krajnje desničarski nacionalistički predsednički kandidat Bojan Rasate uhapšen je i optužen za huliganizam i nanošenje povreda pripadniku LGBT zajednice tokom vikenda u centru Sofije, saopštili su u sredu tužioci.

Rasate, političar poznat po svojim čvrstim stavovima protiv pripadnika LGBT zajednice, priveden je 72 sata nakon što je njegovom predsedničkom kandidatu ukinut imunitet. On se izjasnio da nije kriv i odbio je da da izjavu, rekli su tužioci.

“Ova dela su obeležena izuzetnom smelošću i nepoštovanjem demokratskih osnova države”, navodi se u saopštenju tužioca.

ČITAJTE:  Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova

Grupa od desetak ljudi sa Rasateom na čelu upala je u klub “Rejnbou hab” tokom mitinga u subotu kasno uveče, udarivši jednu osobu u lice, prevrnuvši stolove i police, saopštila je fondacija Bilitis, koja vodi centar.

Vodeće bugarske političke stranke osudile su napad. Isto su učinili i predstavnici 11 zapadnih ambasada u Sofiji, koji su napade nazvali “ludim” i posetili klub u znak solidarnosti u ponedeljak.

Rasateu, ranije osuđenom za narušavanje javnog reda i mira tokom prve Parade ponosa 2008. u Sofiji, preti kazna do pet godina zatvora.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.