Budva je Las Vegas za istopolne parove iz Srbije


Prvi istopolni par koji smo venčali u Budvi, bile su dve žene iz Srbije. One su ‚otvorile sezonu‘ kako mi ovde, na moru, umemo da kažemo, pa se od tada neprestano javljaju naši državljani i srpski, ali i stranci iz cele Evrope, da kod nas sklope brak. Ceremonije su najčešće u sklopu letovanja, posebno za Srbe, koji dođu kao u Las Vegas, na provod, pa skoknu da ozakone svoju ljubav, uz osmeh za Nova.rs priča Žana Kapa, matičarka iz Opštine Budva, koja je do sada venčala preko 30 istopolnih parova.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori stupio je na snagu 15. jula 2021. godine, a Budva je definitivno najpopularnija destinacija za venčanja u regionu, nekad samo hetero, a sada i istopolnih parova. Osim državljana Crne Gore i Srbije, istopolne brakove u ovom primorskom gradu, sklopili su i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Rusije, Ukrajine, Češke, Španije, Irske i Belorusije.

ČITAJTE:  Novi napad na Prajd info centar u Beogradu

„U toj prvoj godini bilo je sklopljeno četiri partnerstva u Budvi, dok je u 2022. bilo još 27 parova, koji su pred našim matičarima rekli sudbonosno ‚da‘. Teritorijalna pripadnost ili struktura tih parova je različita. Sklapanje brakova između lica istog pola počelo je sa parom iz Srbije. Dve žene, državljanke Srbije, su u leto 2021. započele ove svečanosti i dale vetar u leđa ostalima koji su o tome još samo razmišljali. Dolaze nam sada parovi iz svih opština Crne Gore, iz Srbije, ali najveći broj parova su stranci, uglavnom Rusi, Ukrajinci i Česi“, priča Žana.

Ona navodi da su česti i mešoviti brakovi.

„Dešava se da je jedan partner ili partnerka iz Srbije, a drugi ili druga, iz inostranstva. Ono što ih najviše zanima kada nas zovu ili nam pišu, je potrebna papirologija, a na osnovu učestalosti poziva od početka ove godine, čini mi se da će se broj istopolnih brakova znatno povećati. Iz Srbije nas najčešće zovu da pitaju šta im je potrebno od dokumentacije, jer valjda misle da ne mogu ovde da se venčaju ukoliko bar jedno od njih nema državljanstvo, ali to nije neophodno“, kaže ova matičarka.

ČITAJTE:  Homofobi vrebaju na Grindru

Budva je za istopolne parove iz Srbije kao Las Vegas za Amerikance.

„Parovi, državljani Srbije se venčavaju leti, kada dođu na odmor, na letovanje, pa im je Budva kao u Americi Las Vegas – venčanje na brzinu. Prethodno se raspitaju za papire i ponesu sve što im je potrebno, a onda ‚sa plaže‘, dođu u opštinu i venčaju se. Oni nisu u mogućnosti da se venčaju u svojoj državi, pa jedva dočekaju da dođu kod nas, a mnoge ponese i letnja atmosfera, more, sunce, relaksacija i onda, ponekad ishitreno, uđu u bračne vode, baš kao na filmovima“, priča naša sagovornica.

Istopolnim parovima najvažnija je diskrecija, ističe ona.

„Oni još uvek nemaju slobodu da se venčavaju na otvorenom prostoru, da prave velike svadbe i veselja na plažama, u baštama restorana i slično, kao što to rade hetero parovi. Najveći broj istopolnih brakova se zato obavlja u zgradi opštine. Samo smo jedan par, dva muškarca, u pitanju su bili stranci, venčali na otvorenom. Bilo je to na brodu, u blizini Budve i bila je veoma lepa ceremonija“, seća se Žana.

ČITAJTE:  Optimist magazin proslavlja 13. rođendan: Budućnost pod znakom pitanja

Nažalost, parovima iz Srbije, u njihovoj zemlji, venčani list ne znači ništa.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.