Budimpešta: Protest zbog ‘anti LGBT’ zakona


Organizacije civilnog društva protestovale su u četvrtak u Mađarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao “homofoban” i koji je Evropska unija najoštrije osudila, i postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Zakonom, koji je danas, 8. jula, stupio na snagu, zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.

“Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad decom i LGBT+ zajednicu na poguban i obmanjujući način”, izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International, AI) u Mađarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici. “Nećemo menjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona”, poručio je Vig.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba (Hatter Society) optužila je premijera Viktora Orbana za “stigmatizaciju zajednice” predstavljajući se kao “branilac slobode”, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Orban tvrdi da je cilj zakona da se “zaštite prava dece” i upozorio Brisel da se ne meša u obrazovanje mladih Mađara.

“Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo”, ponovio je Orban u četvrtak u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) u sredu je zapretila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.

Na ulicama Budimpešte, televizijski kanal RTL Klub je u znak protesta prekrio reklame na kojima je prikazan par u okviru promocije jedne od popularnih sapunica.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

“Zabrinuti smo da zakon ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i diskriminiše neheteroseksualne pripadnike našeg društva”, napisao je kanal.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.