Brunejski hoteli uklonjeni sa društvenih mreža zbog anti-gej zakona

Luksuzni hoteli su izbačeni sa internet platformi kao reakcija na homofobne zakone, koji bi trebalo dodatno da budu pooštreni u ovoj zemlji.

Internet stranice hotela čiji je vlasnik država Bruneji izbačene su ili su nedostupne korisnicima na društvenim mrežama, kao reakcija na pooštravanje tamošnjih zakona koji zabranjuju homoseksualnost.

Zvaničnici Bruneja su ove nedelje najavili da će ubuduće “striktno poštovati islamsko učenje” – i kažnjavati gej ljude bičevanjem ili kamenovanjem do smrti.

Javne ličnosti, uključujući i holivudskog glumca Džordža Klunija, pozvali su na bojkot brunejskih hotela.

Koje hotele poseduju Bruneji?

Reakcije na društvenim mrežama su bile sve oštrije nakon što je voditeljka američke TV emisije Elen Dedženeris na Tviteru objavila spisak hotela koji su u vlasništvu sultana od Bruneja, i pozvala na njihov bojkot.

Profilima ovih devet hotela ne može se pristupiti preko društvenih mreža, a neki od naloga su i obrisani.

Osam njih je uklonjeno ili deaktivirano na Tviteru, dok je hotel “Prinčipe de Savoja” u Italiji “zaštićen”, što znači da i dalje postoji, ali da se njegovi postovi ne vide.

Nalozi na Instagramu su takođe obrisani, s tim što su profili tri hotela, “L Moris” i “Plaza” u Atini i “Eden” u Rimu, postali “privatni” – njihove objave se ne vide.

Na Fejsbuku su “nedostupni”, odnosno, ako korisnici pokušaju da otvore te stranice pojaviće im se obaveštenje da je u pitanju greška.

“Dorčester kolekšn”, kompanija koja upravlja ovim hotelima, ranije je na sajtu objavila da neće “tolerisati nijednu vrstu diskriminacije”.

Bojkot se proširio i na vazdušnu sferu. Aviokompanije “Virdžin Australija” i “STA Travel” najavile su kraj saradnje sa kompanijom “Rojal Bruneji erlajns”, jer se protive zakonima za koje smatraju da krše prava LGBT zajednice.

Na internetu su se pojavile brojne kritike, posebno osoblja u firmi “Dorčester” – pitali su hoće li zaposleni, koji su gej, “biti na spisku za kamenovanje”.

Drugi su se usprotivili i izrazili saosećajnost sa ljudima koji tamo rade.

Bilo je i komentara da će od bojkota “patiti samo zaposleni”, ali ne i sultan od Bruneja.

Ipak, ovi komentari su možda podstakli i “Dorčester kolekšn” da blokira sopstvene naloge, zbog, kako se navodi, “maltretiranja kojima su njihovi zaposleni izloženi” na internetu.

Sajtovi za rezervaciju hotela podržali akciju

Podršku ovom protestu protiv lanca hotela dao je i sajt i “Trip advajzor”, onemogućivši im da budu na njihovoj platformi.

Administratori su saopštili da je ova odluka “u skladu sa poslednjim događajima koji su privukli medijsku pažnju”:

“Nemoguće je videti iskustva korisnika iz prve ruke i privremeno smo obustavili objavljivanje novih recenzija”.

Nije poznato da li slična ograničenja postoje na još nekim mestima, ali jučerašnje kritike pojavile su se i na sajtu “Jelp”.

Izvor: BBC News na srpskom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.