Brnabić: Za Paradu ponosa bez tenzija


Kao građanka želim da živim u društvu, u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije, koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj, poručila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na otvaranju međunarodne konferencije o zločinu iz mržnje i govoru mržnje.

Ona je poželela da živi u društvu u kome je taj događaj značajan onima koji ga organizuju i građanima i građankama koji u njemu žele da učestvuju, bez višemesečnih tenzija pre i posle njega.

Kao premijerka imam obavezu i dužnost da kažem da ova država i njene institucije odlučno stoje iza svojih građana i građanki jednako štiteći njihova prava – bez obzira – da li pripadaju većini ili su po rođenju, orijentaciji ili ličnom odlukom pripadnici neke od manjinskih grupa, istakla je Brnabić.

Svi znamo da se stepen demokratičnosti jednog društva meri odnosom većine prema manjini. Kao pripadnica te manjine, imam pravo da kažem i da ja, i da mi, moramo imati strpljenja, podvukla je Brnabić.

Da ne budem pogrešno shvaćena, ne mislim na trpeljivost i na trpljenje brutalnosti, mislim na ljudsko strpljenje, precizirala je Brnabić.

ČITAJTE:  Adam Santovac: Očekivanja od Brnabić veća kada je reč o gej pravima

Ona je navela da je mnogi kritikuju i da lično nema problem sa tim, jer obavlja javnu funkciju, ali da joj smeta neutemeljena kritika koja se zasniva na površnim ocenama.

Ne znam da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nisam dostojna da vodim Vladu ili da sam postavljena da vodim Vladu upravo i samo zbog toga, dodala je Brnabić.

Ona je rekla i da je ponosna što Srbija ima usvojene antidiskriminacione zakone i što izveštaji relevantnih međunarodnih tela i organizacija potvrđuju da se oblast ljudskih i manjinskih prava u Srbiji unapređuje.

Brnabić je ocenila da se smanjuje stepen diskriminacije manjinskih grupa i pripadnika nacionalnih manjina.

Ovo društvo imalo je snagu da napravi iskorak i od sredine koja se nije libila da pokaže fizičko nasilje nad neistomišljenicima napravi atmosferu koja nije preteća i ne ugrožava sve nas, koji ćemo u nedelju mirno prošetati ulicama Beograda, smatra Brnabić. Ona je podvukla da je sve to postignuto za manje od 15 godina.

Uprkos ratovima koji su ostavili dubok trag, u Srbiji danas živi čak 26 etničkih ili nacionalnih manjina, što je više nego bilo gde drugo u Evropi, 55.000 dece obrazuje se na 15 jezika, u čak osam lokalnih samouprava u upotrebi je šest zvaničnih jezika, napomenula je Brnabić.

ČITAJTE:  Boki 13 osuđen na devet godina zatvora

Ona je dodala da nacionalne ili etničke manjine predstavlja čak 21 Savet nacionalnih manjina i da svi oni dobijaju podršku iz budžeta, što govori da Vlada Srbije radi na njihovoj integraciji u širu zajednicu.

Brnabić smatra i da je Srbija uspešno savladala sve izazove u protekle tri godine tokom migrantske krize.

Kroz našu zemlju prošlo je više od milion ljudi iz ugroženih zemalja, a naši građani pokazali su veliko gostoprimstvo pružanjem pomoći ljudima u nevolji, predočila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da sve što je postignuto ne treba da umanji značaj pokretanja dijaloga o toleranciji i poštovanju sagovornika sa kojima se ne slažemo u javnom govoru i delovanju.

Različitost i tolerancija ne smeju se svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe, istakla je Brnabić.

Kao posebno ugrožene grupe, Brnabić je navela Rome, osobe sa invaliditetom, ali i žene i decu koji su žrtve nasilja.

ČITAJTE:  Papa LGBT katolicima: “Bog je Otac koji se ne odriče nikoga od svoje dece”

Moram da pomenem osobe sa invaliditetom koje često čak nemaju ni mogućnost prilaza državnim institucijama gde treba da obave neki posao. Setimo se žena i dece žrtava nasilja, osoba koje pate od teških i retkih bolesti…, nabrojala je Brnabić.

Nikada ne smemo da zaboravimo glumca Dragana Maksimovića. Smrtno je stradao tu, u našem komšiluku, u centru grada, ne na nekoj periferiji, samo zbog procene ubica da ne zadovoljava njihove sopstvene kriterijume pripadanja određenoj etničkoj grupi, ukazala je Brnabić.

Ubeđena sam da mržnja ne može da se iskoreni samo kažnjavanjem, dobrim zakonima i njihovom striktnom primenom. Odgovor na ispoljavanje mržnje mora da je još nešto, dodala je Brnabić.

Prema Brnabić, važan je i razgovor i uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu.

Sve ovo, ali svakako i ne samo to, vidim kao put da popravimo odnos jednih prema drugima, u raznim oblastima, zaključila je Brnabić.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.