Brnabić: Ma koliko šamar može da boli, reči su bolnije


Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju “Politiku”, da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

“To je pre nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja verujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba”, rekla je Brnabić.

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za “Politiku” rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Smatra da je Srbija prešla dug put od potpune diskriminacije i stigme ljudi, koja se ogledala u govoru mržnje, fizičkom nasilju, do toga da već poslednje tri godine najviši zvaničnici države učestvuju u prajdu.

ČITAJTE:  Falafel – Festival jevrejske i izraelske LGBTQI kulture 14. i 15. maja

“To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu deo ovog društva, koje je pokazalo snagu da se menja i uči, prihavata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici”, rekla je Brnabić.

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

“Verujem da za to imamo snage”, kaže Brnabić.

Govoreći o tome da će ove godine biti rekordan broj ministara iz Vlade Srbije na Paradi ponosa, Brnabić je ocenila da je Srbija kao društvo napravila ogroman iskorak u poslednjih nekoliko godina i da su mnogi tabui demistifikovani, među kojima je i Prada ponosa.

“Pre nekoliko godina to je bio događaj velikog rizika i za učesnike i za građane Beograda, a danas ovaj događaj može da pođe mirno i bez tenzija”,ukazala je Brnabić.

ČITAJTE:  Vrh američke politike upravo drma možda najluđi seks skandal u istoriji

Istovremeno je izrazila zadovoljstvo što će s delom svog tima prošetati prajdom kao što će, kako kaže, drugom prilikom otići da posete neku fabriku ili lokalnu samoupravu.

Na pitanje da li će Vlada Srbije razmatrati političke zahteve ovogodišnjeg prajda – usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim partnerstiva i usvajanje zakona o vršnjačkom nasilju, Brnabić navodi da su ta pitanja već otvorena u dijalogu sa organizacijama civilnog društva, kada se kao ministarka srela s ekspertima koji se bave tim pitanjima.

“Naš okvir delovanja svakako je međunarodno pravo u ovoj oblasti, međutim, treba reći da oko ovih pitanja ne postoji jedinstven stav ni politika između zemalja članica EU”, napominje.

Kako kaže, svedoci smo da je Srbija poslednjih godina uradila mnogo na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava.

“Položaj LGBT populacije i manjinskih grupa uopšte značajno je unapređen. Verujem da će ova pitanja biti otvorena jer su to pitanja od životnog, egzistencijalnog, ljudskog interesa za neke od naših građana i za celo društvo i tome ćemo pristupiti veoma ozbiljno – kada dođe trenutak za to”, poručila je Brnabić.

ČITAJTE:  Uhapšen Darko Kostić zbog otmice mladića

Kometarišući svoju izjavu da “reč može da boli više nego šamar”, Brnabić navodi da je činjenica da je Srbija postigla da ima manji broj fizičkih napada na osobe koje se razlikuju od većine, ali da je jednako važno da prestanemo da povređujemo jedni drugi rečima.

“Ma koliko šamar može proizvesti bola, težina reči često je daleko bolnija i duže ostaje u sećanju. Ja želim da zajedno kreiramo društvo koje će kao kodeks ponašanja usvojiti međusobno razumevanje, uvažavanje i slobodu da se ispoljimo kao ličnosti bez straha od ličnog kajanja i društvene osude. Samo tako ćemo napraviti društvo jednakih šnasi za sve. A to je društvo koje želim za sve naše građane”, poručila je premijerka.

Izvor: ALO!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.