Brnabić: Čast je služiti svojoj zemlji


Želim da zahvalim predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom.

Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju, ističe ministarka državne uprave Ana Brnabić, nakon što je Aleksandar Vučić saopštio da je ona mandatarka nove Vlade, u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu.

Ona dodaje da je svesna odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade Srbije osete kroz bolji kvalitet života.

– Prihvatila sam kandidaturu koju sam dobila od Predsednika Srbije i krećem da radim na ekspozeu i sastavljanju Vlade. Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posetu. Idem da proverim kako funkcioniše sistem kojim smo povezali podatke šest državnih institucija koji omogućava da država bude servis građana. To je važan, reformski, rekla bih revolucionarni projekat za Srbiju i ja ću sa timom u Vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti da radim na reformisanju državne uprave – napominje Brnabić.

ČITAJTE:  Registrovan prvi istopolni brak u Nepalu

Prema njenim rečima, započeti poslovi moraju da se završavaju, a ona je, kaže, poslednjih meseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana.

– Lično ću se angažovati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedničano, zaključuje se u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Anu Brnabić za mandatarku vlade, nakon što se on povukao sa mesta premijera jer je pobedio na predsedničkim izborima u maju.

Brnabić će biti prva žena i prva deklarisana LGBT osoba na čelu srpske vlade. Pre nego što je postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave u aktuelnoj vladi, nalazila se na čelu kompanije Continental Wind Serbia koja gradi vetroparkove u Srbiji.

ČITAJTE:  Većina Grka je protiv usvajanja dece u istopolnim brakovima

Završila je Petu beogradsku gimnaziju. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a od 2011. obavlja direktorsku funkciju u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova, a od januara 2013. je bila i njen direktor. Potpredsednica je bila Upravnog odbora NALED-a od 2013. do ulaska u vladu. Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Nova ministarka Brnabić bila je na čelu Continental Wind gde je prethodna direktorka bila sestra Kori Udovički – Lidija, a koja je bila centralni akter afere prisluškivanje. Naime, navodno je Lidija Udovički u telefonskom razgovoru sa Bojanom Pajtićem, rekla da je Nikola Petrović, direktor Elektromreže, inače Vučićev kum, reketirao kompaniju na čijem je čelu bila zbog izgradnje vetroparkova. Kompanija koju je nasledila Brnabić je tada demantovala takve navode.

ČITAJTE:  Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

Tokom ove afere, Brnabić je slovila za potencijalnog kandidata za šeficu čuvenog “deliveri junita” u kabinetu premijera Vučića, o kojem javnost i danas nema puno informacija.

Brnabić je tokom objave predsedničke kandidature Vučića izjavila je da će ga podržati i pomoći u kampanji ukoliko bude potrebno. Prilikom prvog govora Vučića nakon pobede na predsedničkim izborima u centrali SNS, Brnabić se nalazila u prvim redovima iza njega.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.