Brazil šokiran jezivim grupnim silovanjem i mučenjem gej muškarca


Brutalno nasilje nad 22-godišnjim gej muškarcem koji je silovan i mučen izazvalo je žestoku osudu u Brazilu a aktivisti upozoravaju da su zločini iz mržnje u porastu u zemlji.

Muškarac, čiji identitet nije otkriven, napala su trojica naoružanih muškaraca prošle nedelje u Florianopolisu, silovala i primorala ga da oštrim predmetima ureže homofobične uvrede po svojim nogama.

Napadači su ga onda ostavili krvavog na ulici gde je kasnije pronađen i prebačen u bolnicu. Verdi Furlaneto, šef policije, potvrdio je Gardijanu da njegov ljudi istražuju napad ali da za sada nema uhapšenih.

“Ovo je zastrašujuć zločin koji je veoma uobičajen u Brazilu a nasilje, ne samo nad lezbijskim, gej, biseksualnim i transrodnim ljudima, već i nad ženama, crncima i imigrantima, je sve gore”, rekla je Lirus Avila, predsedavajuća Udruženja odbrane ljudskih prava, organizacije koja pomaže žrtvama nasilja u Florianopolisu.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Avila je dodla i da je napad izazvao ogromnu reakciju javnosti ali da su mišljenja podeljena. Jedni podržavaju zločin jer je žrtva gej, dok su drugi šokirani i odlučno protiv. “Mislim da je apsurdno nalaziti opravdanja za nasilje koje je tkao brutalno i varvarsko”, rekla je ona.

Brazil ima neslavno i uznemiravajuće visoku stopu napada i diskriminacije LGBT populacije, među najvišim na svetu. Iako je u zemlji zabranjeno nasilje i diskriminacija LGBT osova, aktivisti smatraju da vlada mora mnogo više da se angažuje po ovom pitanju.

Prema podacima aktivista, tokom 2020. godine 237 LGBT osoba je stradalo zbog napada – njih 224 je ubijeno a 13 se ubilo. U periodu od januara do juna 2020. godine najstarija organizacija za zaštitu prava LGBT osova u Latinskoj Americi, Gej da Baja, primila je 1134 zalbi na nasilje, diskriminaciju i druga zulostavljanja.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Problem je što brazilski predsednik Žair Bolsonaro ima dugu istoriju homofobičnih i mizogenih komentara uključujući i izjavu da je on “ponosan homofob”. “Imamo predsednika koji podržava ovo nasilje”, rekla je Avila.

“Narodu deluje da imaju prava da napadaju LGBT populaciju”, dodala je ona i navela da napadi često prođu nekažnjeno, čak i ovako brutalni kao nedavni ili kao što je bio slučaj sa 17-godipnjim Vesnerom Oliveirom koji je umro kada su napadači gurnuli crevo od kompresora u njega.

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.