Biti transmuškarac i u drugom stanju


Transrodni muškarac Kejden Koulmen otvoreno je pričao o torturi koju je prošao kada je dva puta ostao u drugom stanju, kao i o lošem tretmanu lekara kada je došlo vreme za oba porođaja.

Kejden Koulmen je 34-godišnji transrodni muškarac koji je s partnerom Dominikom dobio dvoje dece, 7-godišnju Azailiju i 10-mesečnog Jurnija – a rodio ih je on. Iako je trenutno srećan i ponosan što ima dvoje dece, Kejden kaže kako su obe trudnoće bile zapravo traumatično iskustvo.

U emisiji “Today” prvo je ispričao ukratko svoju tranziciju koja je počela 2009. godine. Odstranio je grudi i neko vreme uzimao hormone, ali samo pet meseci nakon što ih je prestao da ih uzima šokirao se saznanjem da je u drugom stanju s prvim detetom. Isti šok doživeo je i prošlog januara saznavši da nosi drugo dete.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

Ispričao je dalje kako najviše trauma ima od medicinskog osoblja koje mu je pripisivalo pogrešan pol, nije se htelo brinuti o njemu, a čak su mu predlagali i da abortira.

Kejden kaže kako je morao mnogo da se pravda o svom identitetu, ali samo medicinskom osoblju jer je većina ljudi mislila da ima ‘pivski’ trbuh, a ne da je u drugom stanju.

Iako mu trudnoće nisu bile najlepši period života, odlučio je da edukuje ljude o toj temi i vodi razne radionice.

“Ne radi se samo o tome da se ‘slažete’ s nama. Ne zanima nas vaše prihvatanje i slaganje. Samo želimo jednakost i sigurnu i inkluzivni zdravstveni sistem”, objasnio je.

“Today” je prikazao i anketu koja otkriva da 28 odsto transrodnih muškaraca prijavljuje maltretiranje u zdravstvenim ustanovama, a 22 odsto transrodnih osoba odlučuje se za porođaj kod kuće – uprkos tome što su tada u većem riziku od komplikacija, prenosi Daily Mail.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.