Bilčik: Otkazivanje Evroprajda bilo bi jasno primećeno u EU institucijama


Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izjavio je da smatra opasnim glasove koji pozivaju na neodržavanje Evroprajda u Beogradu i naglasio da bi, ukoliko Evroprajd ne bi bio održan kada je zakazan, to zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji i da veruje da bi i druge evropske institucije reagovale.

Vladimir Bilčik je za Radio Slobodna Evropa istakao da će ove godine Prajd biti poseban, jer će imati snažnu evropsku dimenziju.

Naveo je da zbog toga sve glasove koji pozivaju na neodržavanje Evroprajda smatra opasnim i da ti glasovi “očigledno ne žele da vide napredak Srbije na evropskom putu, ne žele da vide evropsku budućnost Srbije”.

ČITAJTE:  Najavljen početak Novosadske nedelje ponosa

Bilčik smatra da bi trebalo zaštititi glasove LGBT+ zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje “te dobre tradicije”.

Upitan kako komentariše zahteve desničarskih partija da se otkaže Evroprajd, Bilčik je rekao da su evropski put, evropska agenda i članstvo u Evropskoj uniji (EU) uvek bili vezani za zaštitu građanskih sloboda.

“U EU smo uvek težili da proširimo i zaštitimo te slobode za sve, posebno za ranjive i marginalizovane grupe. To je suština evropskih vrednosti”, istakao je Bilčik.

Ocenjujući da je Beograd “živahan kosmopolitski grad na Balkanu”, dodao je da glavni grad Srbije ima dugu tradiciju održavanja prajd skupova i da je to za njega dobar signal svim građanima čitavog regiona.

ČITAJTE:  U Zagrebu održana 23. gej parada

Bilčik je rekao da se nada da će sve javne ličnosti koje su zainteresovane i tvrde da im je interes da vide napredak Srbije na evropskom putu, “stati i zaštititi građanske slobode svih građana, pa i onih koji žele da učestvuju u Prajdu”.

Istakao je da se nada da će se Evroprajd održati kako je planirano i da će moći da mu prisustvuje.

Upitan kako ocenjuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “ne ceni nikoga ko govori o Evroprajdu”, Bilčik je istakao de će ono što će se dešavati u narednim danima i nedeljama biti od apsolutne važnosti i da “cela nedelja ide po planu da se napravi jasan otklon od radikalnih ekstremističkih glasova sa krajnje desnice”.

ČITAJTE:  Slovačka ministarka kulture: "Evropa izumire zbog LGBT zajednice"

Dodao je da se čitava Evropa suočava sa krajnjom desnicom i ekstremizmom i da je važno da se sve proevropske snage u Srbiji suprotstave tome jasno i nedvosmisleno.

“Ovo nije ništa neočekivano, ništa neobično. Prajd je postao važan deo unutrašnje politike i važan događaj širom Evrope, ali i širom Zapadnog Balkana”, rekao je Bilčik.

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.