Berlin usvojio lokalni zakon protiv diskriminacije


Gradske vlasti Berlina usvojile su lokalni zakon protiv diskriminacije, prvi put u Nemačkoj, ali je zakon izazvao kritike sindikata policije usred protesta širom sveta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda posle policijskog privođenja.

Zakon je u četvrtak uveče usvojio Senat Berlina. Žrtva diskriminacije – rasne, verske, seksualne ili povezane sa invalididetom, od sada će moći da traži obeštećenje.

Zakon predviđa široku lepezu diskriminacije, od odbijana ulaska u neki javni prostor slepe osobe u pratnji psa jer je to mesto zabranjeno za životinje, do izgovaranja “mizoginih šala” službenika u prisustvu druge osobe.

Protivnici zakona kritikovali su stavku prema kojoj će u slučaju optužbe diskriminacije, policajac morati od sada da dokaže da nije kriv za pripisano delo. Do sada je žrtva morala da dokaže da je bila diskriminisana.

Sindikati policije su posebno nezadovoljni jer smatraju da će novi zakon baciti sumnju na sve pripadnike policije koji će morati u slučaju da su optuženi da dokazuju da nisu počinili delo.

Neki lokalni zvaničnici su takođe negodovali navodeći da Nemačka nije SAD i da u nemačkoj policiji ne postoji problem rasizma.

Izvor: N1


ČITAJTE:  Putin i službeno zabranio gej osobama brak i usvajanje dece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.