Autovao se terapeut koji je “lečio” gejeve


Istaknuti američki terapeut Dejvid Metison, koji je godinama “lečio” homoseksualce, obelodanio je na Fejsbuku da je i sam gej.

Tzv. “reparativna terapija”, koju je primenjivao, promoviše pogrešnu ideju da je homoseksualnost nešto što treba i može da se “izleči” – pristup koji su osudila zdravstvena tela, kao što su Američko udruženje lekara, Američko udruženje psihologa i britanska Nacionalna zdravstvena služba.

– Pre godinu dana sam shvatio da moram da napravim važne promene u životu. Shvatio sam da više ne mogu da ostanem u braku i rešio sam da se izjasnim kao homoseksualac – napisao je Metison, koji je mormon.

U postu navodi da je 34 godine živeo u srećnom i ispunjenom braku sa suprugom i da je heteroseksualnost bila “jezgro” njegovog identiteta.

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

– Međutim, privlačili su me i muškarci, ali je to najveći deo vremena bilo u drugom planu. Međutim, ponekad je privlačnost bila toliko jaka da je uzrokovala bol i teškoće u mom braku – napisao je.

On je objasnio da je sada mnogo tolerantniji nego pre šest godina, kada je započeo dijalog s mešovitom grupom terapeuta, uključujući i one koji “prihvataju homoseksualnost”.

– Proveli smo sate učeći jedni od drugih i rešavajući međusobne probleme. Volim ih, a činjenica da su me velikodušno prihvatili – arogantnog kakav jesam – neopisivo mi je značila – napisao je.

Metison se izvinio mnogim pacijentima, koje je povredio i zbunio, rekavši da se iskreno kaje zbog toga.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

– To je posledica moje homofobije i ograničenosti – napisao je.

Metisonov post je izazvao mešovite reakcije, a jedan od njegovih pacijenata je izjavio:

– Drago mi je što je gospodin Matison našao svoj put, ali ne mogu da zaboravim na stotine, ako ne i hiljade ljudi koji se i dalje ne usuđuju da kažu da su gej, čemu je delimično doprineo i gospodin Matison.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.