Autovao se engleski fudbaler Tomas Biti

Nekadašnji igrač Hala objasnio zbog čega je ćutao dok je profesionano igrao fudbal.

Tomas Biti, prvi je engleski fudbaler još od 1990. godine koji je javnosti saopštio da je homoseksualac. Poslednji koji je to uradio bio je igrač Njukasla, Vest Hema, Sautemptona i brojnih drugih klubova Džastin Fašanu, ali pre cele tri decenije. Od tada do Bitija to je bila “zabranjena tema” na Ostrvu.

– Nisam ni pomišljao da se “otkrijem” dok sam igrao, bukvalno sam osećao da nešto moram da žrtvujem. Ili to ko sam ili sport koji volim – rekao je Biti za “Advokejt”, a preneli svetski mediji.

– Fudbal sam koristio kao sredstvo za beg i u velikoj meri me je spasao. Društvo je govorilo da je muškost povezana sa seksualnošću, pa sam bavljenje sportom doživljavao kao ogormnu kontradikciju.

Pre tri meseca, posle karijere koju je prekinuo zbog strašne povrede glave na jednoj utakmici, porodici i najbližim prijateljima rekao je istinu o svom seksualnom opredeljenju.

– I dalje je to nešto novo za mene, da budem iskren. Toje nešto o čemu se baš i ne priča kada ste sportista. Zato sam poželeo da podelim moju priču u nadi da će momci u sličnoj situaciji dobijati veću podršku. Nedavno sam sve ispričao i bivšim saigračima koji su me tretirali kao “svog”.

Izvor: Kurir

ČITAJTE:  Po jedan gej igra u svakom klubu u Premijer ligi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.