Ana Brnabić: Radi se na zakonima koji će poboljšati položaj LGBT zajednice


Kako je najavljeno, premijerka Ana Brnabić podržala je Paradu ponosa. Ona je nešto pre 12 časova stigla zajedno s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, kao i ministrima Zoranom Đorđevićem i Brankom Ružićem.

– Smatram da Srbija nije ksenofobično društvo, jer je Srbija zemlja sa najviše manjina u celoj Evropi. naravno, postoji još stvari na kojima treba da se radi i kojima ćemo se posvetiti u narednom periodu. To je Zakon o rodnoj ravnopravnosti i, kako saznajem, Zakon o diskriminaciji se privodi kraju. S ministrom Šarčevićem radimo na Aleksinom zakonu, jer je vršnjačko nasilje još jedan od problema s kojima se susreću pripadnici LGBT zajednice – kaže Ana Brnabić za NOIZZ.

ČITAJTE:  Proces oko zakona o istopolnim zajednicama kreće ispočetka

Izjavom za NOIZZ, premijerka je odgovorila na neke od ključnih zahteva učesnika Prajda, ali ne na sve.

Član Organizacionog odbora Beograd Prajda 2017 Goran Miletić je govoreći o atmosferi u društvu pred “šarenu šetnju” ukazao posebno na tri elementa – zakone koji štite pripadnike LGBT zajednice, podršku premijerke i veću spremnost mladih da se “autuju”.

– Tri su osnovna zahteva kojih se pridržavamo, a prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu”, ističe Miletić koji precizira da se ustvari zalažu za donošenje Aleksinog zakona. Drugi zahtev tiče se zakonskih rešenja koja bi osobama koje žele da promene pol to omogućile u svim aspektima. Imamo paradoksalnu situaciju da država plaća promenu pola, ali ne daje tačan pravni okvir kako da se dobije novi JMBG i novo ime, to je sve prepušteno sudovima i to neko vrlo lako reši, a druge ljude prate strašne priče”, naveo je Miletić za Tanjug.

ČITAJTE:  Honey Dijon: Suverena house vladarka

Treći zahtev koji je MIletić istakao tiče se zakona o registrovanju istopolnog partnerstva.

“To je nešto što je tabu i za šta se smatra da je ‘previše za Srbiju'”, kaže Miletić i ističe da to smatra neophodnim.

Učešće na Paradi najavili su i lider LDP Čedomir Jovanovć, kao i pripadnici Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Izvor: Noizz


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.