Ambasadori u BiH dali podršku maršu LGBT osoba u Sarajevu


Ambasade Švedske, Italije, Velike Britanije, Španije i Nemačke, te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark dali su podršku maršu protiv nasilja nad LGBT licima u Sarajevu za čije održavanje vlasti Kantona Sarajevo nisu dale dozvolu.

Sarajevski otvoreni centar otkazao je sutrašnji protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava jer ni nakon mesec dana od podnošenja zahteva nisu dobili dozvolu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo da prošetaju od Vječne vatre do zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu.

 U zajedničkoj izjavi ambasadora navodi se da bi trebalo biti moguće organizovati ovakvu vrstu manifestacije u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja, utemeljena na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

– Želimo da pokažemo našu solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBT zajednicom u BiH. Trebalo bi biti moguće da ljudi slobodno žive – bez pretnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, verovanje ili seksualnost – navodi se izjavi.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da ambasadori očekuju da će marš uskoro biti organizovan, kao i da će im biti drago da prisustvuju i iskažu svoju istinsku podršku.

Ombudsmani u BiH saopštili su da su primili žalbu Sarajevskog otvorenog centra koja se odnosi na navodno kršenje prava na slobodu mirnog okupljanja LGBT osoba u Kantonu Sarajevo.

Iz ove institucije navode da je postupanje Ministarstva saobraćaja Sarajevskog kantona u skladu sa zakonom, ali da u konkretnom slučaju ima za pravnu posledicu nemogućnost organizovanja protestnog marša, a samim tim i nemogućnost ostvarivanja prava na mirno okupljanje.

Ombudsmani postupanje Ministarstva smatraju neuobičajenim, pogotovo imajući u vidu praksu da je po sličnim zahtevima odluku donosilo u roku od tri do pet dana, te navode da nastavljaju istragu u ovom predmetu.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

Oni podsećaju da je pravo na slobodno mirno okupljanje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te očekuju da događaj protekne bez incidenata u duhu mira i tolerancije.

Ombudsmani BiH pozivaju sve nadležne institucije, a posebno MUP Kantona Sarajevo da preduzme sve potrebne mere kako bi najavljeni protest prošao bez incidenata.

Sarajevski otvoreni centar pozvao je LGBT osobe i aktiviste koji se bore za njihova prava da im se, umesto marša, pridruže sutra u 11.45 časova ispred zgrade Sarajevskog kantona na mirnom okupljanju.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.