Ambasade gej zastavama “provociraju” Rusiju


Posle diplomata SAD u Moskvi, i predstavnici Velike Britanije su postavili na svojoj zgradu zastavu LGBT populacije u znak podrške gejevima, lezbijkama, biseksualcima i onima koji su promenili pol. Njima su se pridružile i diplomate Australije, Kanade i Novog Zelanda, koji zajednički pozivaju rukovodstvo Rusije da poštuje i zaštiti prava ljudi netradicionalne seksualne orijentacije.

Formalni povod za zajedničku izjavu pet ambasadora je taj što je ovo mesec kad se godinama podržava LGBT populacija jer, kako su objasnili u američkoj ambasadi, 24. juna 1978. zastava u duginim bojama pojavila se prvi put na jednom mitingu u San Francisku. Britanske diplomate tvrde da će na njihovoj zgradi ta zastava biti celi mesec.

U britanskoj ambasadi su objasnili da LGBT populacija ne traži posebne privilegije već samo da je poštuju i da im se ne uskraćuju prava koja imaju drugi ljudi.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su odgovorili na sve to ironično i na “Fejsbuku” su stavili pesmu “El Bimbo” iz popularne komedije “Policijska akademija” sa scenama iz gej bara.

U Kremlju su prokomentarisali postavljanje zastave LGBT podsećajući da u Rusiji nije dozvoljena propaganda homoseksualizma među maloletnicima. A u Savetu Federacije Rusije smatraju da je postavljanje zastave u duginim bojama na ambasade mešanje u unutrašnje stvari i da se radi o političkoj provokaciji.

Zna se da je u više navrata predsednik Putin javno kazao da, dok je on predsednik, u Rusiji će deca imati mamu i tatu, a ne roditelja broj jedan i dva. Zbog toga u Rusiji mnogi misle da isticanjem zastave LGBT populacije diplomate prkose ruskom predsedniku.

Izvor: Večernje novosti


ČITAJTE:  Ponovo protesti u Minsku, prvi put i LGBT zajednica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.