Adam Santovac: Očekivanja od Brnabić veća kada je reč o gej pravima


U sredu će na N1 televiziji premijerno biti prikazan novi dokumentarni film, „Ana je tu“. Autor Adam Santovac bavio se Srbijom u kojoj je premijerka pripadnica LGBT zajednice, a isto tako pripadnici ove zajednice nemaju nikakva prava.

Za Nova.rs autor ovog dokumentarca govorio je o izazovima tokom snimanja filma, ali i svom boravku u SAD, te povratku na N1 televiziju.

Kako komentarišete ovu paradoksalnu situaciju u našem društvu?

Unapređenje ljudskih prava, što znači i LGBT prava, je dužnost svakog predsednika vlade nezavisno od njegove/njene seksualne orjentacije. S obzirom da Ana Brnabić nije krila da je gej, očekivanja od nje po tom pitanju su bila veća. Njena vlada je u planu rada kao rok da uputi Skupštini predlog Zakona o istopolnim zajednicama predvidela novembar 2021. ali se to nije desilo. Mislim da je posle skoro 5 godina koliko je predsednica vlade vreme da razgovaramo o doprinosu Ane Brnabić LGBT pravima.

ČITAJTE:  Tužilaštvo naložilo da se proveri prebijanje pripadnika LGBT od strane policajaca

Koji su najveći izazovi bili tokom snimanja dokumentarca – kada je bilo najuzbudljivije, a kada najteže?

To je moj diplomski film na studijama dokumentarnog programa u Americi. Najizazovnije mi je bilo da prenesem priču na taj način da je razumeju i stranci koji možda prvi put čuju za Srbiju i Anu Brnabić. I koji su iznenađeni da jedna država na Balkanu ima predsednicu vlade koja ne krije da je gej. Izazov je bio naći i sagovornike i sagovornice koje će o ovoj osetljivoj temi govoriti na neostrašćen način.

Naravno, pitanje koje ne smemo da preskočimo, da li ste uspeli da razgovarate sa premijerkom?

Predsednici Vlade sam zahtev za intervju uputio e-mailom i ona je prihvatila poziv. Razgovor je snimljen u Njujorku, u trenutku kada ja nisam bio deo redakcije N1. Sve to je verujem doprinelo da intervju prođe u opuštenijoj atmosferi. Ana Brnabić nije postavila uslove u smislu nedozvoljenih pitanja već je na sva ona koja kopkaju LGBT zajednicu odgovorila uglavnom direktno. Odgovori se sigurno neće svima svideti, ali je važno da ih čujemo.

ČITAJTE:  Azdejković u Telcastu: Zašto bojkotuje Prajd i šta su organizacije uradile za LGBT zajednicu

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.