Srpski mediji sve manje izveštavaju o LGBT populaciji

Domaći mediji se sve manje bave LGBT temama, pokazuje monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu koji je sproveo Gej lezbejski info centar.

U periodu od 1. juna do 31. decembra 2018. godine kada je vršen monitoring objavljeno je 566 tekstova, što je značajan pad u odnosu na iste periode prethodnih godina. Najviše tekstova je objavljeno u dnevnim novinama ALO (85), te u Kuriru (82) i Danasu (80), dok je najmanje objavljeno u Politici (27). Pad broja tekstova u Politici sa 87 u 2016. godini na 27 u 2018. godini možemo objasniti promenom uredništva, ali i uređivačke politike.

Najveći broj tekstova je neutralnog karaktera, dok je 12% bilo negativnih, što je rast u odnosu na 4% koliko ih je bilo 2016. godine. Najveći broj negativnih tekstova objavljen je u dnevnom listu ALO (24), a prate ga Srpski telegraf (15) i Kurir (13).

Najveći broj tekstova je objavljeno u rubrici društvo, te u zabavi, hronici, kulturi i najmanje u sportu, ali rubrika sport beleži rast objavljenih tekstova u odnosu na prethodne godine. Većina tekstova se bavi domaćim temama što je za svaku pohvalu, a najviše pažnje su dobili Parada ponosa Beograda, Ponos Srbije i Merlinka festival.

Ogroman pad u broju tekstova o LGBT temama beleže nedeljnici. Upola manje tekstova je objavljeno u 2018. godini u odnosu na 2016, svega 58. Najviše je objavljeno u Aferi (16), a najmanje u Vremenu (3).

Kada su televizije u pitanju, najviše priloga o LGBT populaciji bilo je na televiziji N1 (41), te na RTS (27) i TV Prva (26).

Kada su internet mediji u pitanju najviše tekstova je objavljeno je na sajtu Blica (124), te Kurira (106), Telegraf.rs (103), b92.net (101) i xxzmagazine.com (83).

Savet za štampu je u 2018. godini primio deset žalbi koje se odnose na izveštavanje o LGBT populaciji, što je upola manji broj nego prethodnih godina. Od tih deset žalbi samo u tri je prekršen Kodeks novinara po mišljenju Komisije za žalbe.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je primio 26 pritužbi u 2018. godini na osnovu seksualne orijentacije zbog diskriminacije u oblasti javnog informisanja. Po četiri pritužbe protiv medija utvrđena je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, po jednoj pritužbi je utvrđena diskriminacija na osnovu rodnog identiteta i po jednoj na osnovu seksualne orijentacije zbog komentara na tviter nalogu.

Monitoring i analiza LGBT sadržaja u medijima je sprovedena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

One comment

  1. Ok, ljudi, hajde da budemo realni. LGBT osoba ima max 3.5% po dva kredibilna izvora – Williams instituta UCLA koji je, kao što verovatno znate, sasvim objektivan kada je LGBT tematika u pitanju i UK Office of National Statistics. Jedan je, dakle, u USA, drugi u UK, nisu u pitanju Rusija i Severna Koreja.
    Na osnovu ovoga, pošteno bi bilo da vaša zastupljenost u medijima bude npr. oko 5-6%, budući da ste ipak zakonski prihvaćeni kao manjina, pa da se ovde poslužimo pozitivnom diskriminacijom.
    E sad, ako biste kao GLAAD da vas do 2025. bude u 50% svega što ima veze sa filmovima, serijama, itd. onda ću vam napisati da baš preterujete.
    Kapiram da dižete prašinu, od toga živite, ali u ovoj priči realnost poprilično doprinosi prihvatanju od strane zajednice. Još nikoga od “aktivista” nisam čuo da kaže “Gejeva ima 1.5 – 1.8% populacije”. A to je tačan podatak. I onda bih skinuo kapu i naklonio vam se do zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.