Pretnje smrću učesnicima Parade ponosa na Kosovu


Prištinski mediji dobili su od nepoznatih osoba koji sebe nazivaju “revoltirani građani”, poruke u kojima se preti smrću učesnicima za sutra planirane Parade ponosa u Prištini.

Putem i-mejl adrese, po svemu sudeći posebno otvorene za upućivanje pretnji, medijima je dostavljena poruka sa pozivom da se “nemoralni ubiju u ime morala”.

Policija Kosova je za portal Koha.net na ove pretnje odgovorila da se na Kosovu “priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantovane Ustavom Kosova”.

“Policija uzima u obzir sve što može da se poveže sa određenom situacijom i posebno organizacijom događaja ili manifestacija svake vrste. U skladu sa okolnostima koji karakteriše ovu manifestaciju policija je izradila svoj operativni plan u kojem je utvrdila sve operativne mere koje će biti preduzete u cilju nadgledanja i obezbeđivanja sigurnosti toka ovog događaja”, kaže se u odgovoru policije.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

Takođe se ističe da još više od toga policija je opredeljena da rigorozno obezbedi sve događaje za koje je dala dozvole kao i da predupredi bilo koje delo od bilo koga ko bi imao nameru ne prizna prava i slobode pojedinaca.

U Prištini će sutra pod sloganom “U ime ljubavi” biti održana prva Parada ponosa na Kosovu.

Parada će početi u 11.30 i kretaće se glavnim ulicama Prištine, od Trg Skenderbega, preko Trga majke Tereze do Trga Zahira Pajazitija.

Predviđeno je da na kraju parade budu održani kratki govori i kulturno-umetnički program. Prethodne tri godine na Kosovu su održana tri marša LGBT populacije.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.