Ovo su pet kandidata za LGBT nagradu “Duga”


Žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana odabrao je uži izbor od pet nominovanih za tu nagradu, a ovogodišnji dobitnik će biti proglašen 16. maja na ceremoniji u Skupštini grada Beograda.

Žiri je odlučio da u uži izbor za šestu po redu nagradu “Duga” uđu Kulturni centar Grad, glumac i voditelj Stefan Buzurović, modna urednica i novinarka Irena Mišović, dramski pisac Dušan Janković i reditelj Stevan Bodroža, navedeno je u saopštenju udruženja Gej strejt alijansa (GSA).

Kulturni Centar Grad je, piše u saopštenju, verovatno najotvoreniji beogradski prostor za održavanje širokog spektra dešavanja koji se tiču LGBT zajednice. Godinama unazad u tom prostoru se održavaju tribine, žurke, sastanci sa zajednicom, drag kvin događaji, događaji vezani za Nedelju ponosa i mnogi drugi, a tako je bilo i u prethodnih godinu dana.

ČITAJTE:  Održan Prajd u Parizu, LGBT zajednica strahuje od dolaska desničara na vlast

Stefan Buzurović je za nagradu nominovan zbog pozitivnih medijskih izjava u kojima je podržao istopolne zajednice i eventualno usvajanje dece od strane istopolnih partnera/ki.

Kroz svoje izjave on je pokazao i veliko razumevanje situacije u kojoj se nalaze LGBT osobe u Srbiji, a koja je upravo posledica nepostojanja zakona koji bi regulisao istopolne zajednice, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Irena Mišović je afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima, a povodom istopolnog venčanja svoje ćerke, nesumnjivo doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama.

Dušan Janković je autor popularne predstave “Moj deda je aut” koja se prikazuje u BDP-u i koja se, navodi se u saopštenju, na originalan i zanimljiv način bavi temom položaja LGBT osoba i odnosom bližeg okruženja prema njima.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

“Ovaj komad ‘dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja’ i na taj način pozorišnoj publici, ali i široj javnosti kroz promociju predstave, približava ovu temu i daje značajan doprinos boljem razumevanju statusa LGBT populacije”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Stevan Bodroža je za nagradu “Duga” nominovan zbog predstave “…I ostali” koja je nastala u produkciji Merlinka festivala i UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Ta predstava se bavi odnosom različitih manjina i većine, sastavljena je od četiri priče od kojih je jedna posvećena LGBT osobama, a glavna poruka predstave je da je svaka osoba bar u nekom trenutku svog života manjina.

U žiriju su ove godine bili Bojana Simeunović iz kabineta predsednice Vlade Srbije, a u ime prošlogodišnje dobitnice nagrade premijerke Ane Brnabić, novinarka i bivša predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, načelnica Gradske uprave grada Beograda Sandra Pantelić, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu Zorica Mršević, novinarka portala Vice Srbija Jovana Šesterikov, predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković i predsednik GSA Lazar Pavlović, kao predstavnik osnivača nagrade.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Nagradu “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.