Mali Britanci će učiti o gej brakovima i transrodnim osobama

Uvođenje obveznog seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji, koji će uključivati i učenje o istopolnim zajednicama i transrodnim identitetima, izazvalo je reakciju religioznih roditelja i verskih škola koje žele da imaju mogućnost da budu izuzeti od novih pravila.

Prema novim smernicama vlade objavljenim u ponedeljak, seksualno vaspitanje će od septembra 2020. biti obavezan za dvanaestogodišnjake. Deca će učiti o istopolnim odnosima pre 12. godine i kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni.

“Seksualno vaspitanje mora biti utemeljeno na čvrstom shvatanju i razumevanju pozitivnih odnosa i poštovanju drugih, od najranijeg uzrasta”, rekao je državni sekretar za obrazovanje Dejmijen Hinds.

Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama Amanda Spilman rekla je prošle nedelje kako bi sva deca trebalo da nauče da su istopolne veze normalne.

Prva verzija programa seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji od 2000. godine izazvala je brojne kritike religioznih roditelja i verskih škola koje žele da seksualno vaspitanje i učenje o LGBT+ odnosima ostanu neobavezni. Više od 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za “temeljna prava” da se njihova deca izuzmu od pohađanja seksualnog vaspitanja čime su u ponedeljak podstakli i debatu u britanskom parlamentu.

“Ozbiljno smo zabrinuti oko fizičkih, psihičkih i duhovnih posledica učenja dece o određenim seksualnim i sličnim konceptima…i verujemo kako im nije mesto u obaveznom školskom programu”, stoji u peticiji.

Šon Delenti, koji je vladu savetovao oko pitanja edukacije o LGBT+ identitetima, rekao je kako bi takva inkluzija u obrazovanju mogla da spasi živote.

“Trebalo bi potpuno zabraniti izuzimanje iz učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istopolnih porodica u bilo kojoj obrazovnoj zajednici”, rekao je Delenti.

Prema novim obrazovnim smernicama, deca uzrasta od 11 godina i stariji učiće i o šteti uzrokovanoj ženskim genitalnim sakaćenjem (FGM), kao i o zlostavljanju dece, prisilnom braku, porodičnom nasilju i zlostavljanju u svrhu održavanja časti.

Izvor: 021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.