LGBT organizacije podržale izbor Ane Brnabić


Udruženje građana “Egal” pozdravlja imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade Srbije kao potencijalno značajan korak u poboljšanju položaja žena i LGBT zajednice u našoj državi.

Ova politička odluka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pokazuje da je Srbija nepovratno zauzela reformski kurs koji može doneti boljitak svima.

Očekivanja svih građanki i građana Srbije su velika kada je u pitanju poboljšanje materijalnog položaja, kao i rešavanje velikog broja socijalnih pitanja.

LGBT zajednica u Srbiji od buduće premijerke Srbije očekuje da jedno od vrlo bitnih pitanja na njenoj agendi bude odlučna borba protiv nasilja, koje je problem čitavog društva.

Zato što je žena očekivano je da razume da će morati sistematski da radi na suzbijanju nasilja u porodici, koje se često završava ubistvima.

Vršnjačko nasilje je jedan od hroničnih problema kome se mora stati na put.

Svedoci smo brojnih slučajeva nasilja na ulici, u sportskim objektima, mestima izlazaka i drugim javnim prostorima, čije žrtve potiču iz sivh slojeva stanovništva i rešavanje ovog problema bi sigurno poboljšalo kvalitet života svih nas.

U borbi protiv ovog problema očekujemo da se naša Vlada, pod vođstvom Ane Brnabić, ne bavi samo posledicama i kažnjavanjem počinilaca, već i otklanjanjem uzroka, kao i uspostavljanjem čitavog sistema za njegovim otklanjanjem.

Takođe, registrovani su brojni slučajevi diskriminacije svih manjinskih i ranjivih grupa. Žene imaju manje plate od svojih muških kolega, mnogi ne mogu da dobiju posao zbog svojih godina, bilo da su “premladi” ili “prestari”, prisutna je diskriminacija građanki i građana Srbije zbog nacionalne pripadnosti, vere, rase, invaliditeta, seksualne orijentacije i mnogih drugih svojstava.

ČITAJTE:  Otac i ujak brutalno pretukli dečaka jer je gej

Srbija je donela zakone, strateške dokumente i akcione planove za suzbijanje diskriminacije i nepohodno je njihovo efikasnije i odlučnije sprovođenje.

“Egal” podseća i da se Ana Brnabić u nekoliko prilika ograđivala od svoje LGBT zajednice. U potpunosti je razumljivo da je ona bila ministarka i biće premijerka svih građanki i građana Srbije, kao i činjenica da je većina njih heteroseksualno i da mnogi od njih imaju problem sa homofobijom. Razumljivo je i da su LGBT osobe u Srbiji manjina, pa ako neko želi da politički traje mora pre svega da vodi računa o tome šta misli većina.

Kakav je smisao prećutkivanja seksualnog identiteta Ane Brnabić? U koju god državu bude putovala kao premijerka, biće najavljivana u javnosti kao gej premijerka, kao premijerka lezbejka, jedina na Balkanu.

Takođe, heteroseksualna većina u Srbiji će kada vidi da se Ana Brnabić eventualno ograđuje od svoje zajednice, reagovati sa jasnim stavom: “Ako se tako lako odriče svojih, kako li će se tek lako odreći od nas?”

Dodatno se postavlja pitanje zašto bi nešto pozitivno za ceo demokratski svet, čiji je Srbija deo, trebalo da predstavlja problem u Srbiji.

ČITAJTE:  EuroPride u Solunu: Desetine hiljada učesnika i jako policijsko obezbeđenje

Vlada Srbije je donela nekoliko dokumenata kojima se predviđa da će do kraja 2018. godine rešiti problem dokumenata trans* osoba, kao i doneti zakon kojim se reguliše status istopolnih zajednica. Ana Brnabić sigurno zna koje obaveze je čekaju. Očekivano je da razume da za poboljšanje položaja LGBT zajednice u Srbiji nije dovoljno njeno imenovanje, već da moraju da se preduzmu mere za ostvarivanje tih već postavljenih ciljeva i “Egal” se nada uspešnoj saradnji na njihovom dostizanju.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravlja odluku predsednika Vučića da mandat za sastav nove Vlade Srbije poveri Ani Brnabić, dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije.

Brnabić je kroz svoj dosadašnji rad nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost ostvarivši vidljive rezultate u svom resoru, ali je ujedno kroz svoj rad kao autovana osoba dala i veliki doprinos boljem razumevanju LGBT osoba i smanjenju tenzija prema ovoj populaciji, kako među različitim društveno-političkim akterima, tako i u čitavom društvu. Iz tih razloga je, između ostalog, ona i ovogodišnja dobitnica nagrade „Duga“ čiji je Alijansa osnivač.

ČITAJTE:  Jelena i njena devojka žele da postanu majke

Ana Brnabić će biti jedna od tek nekoliko javno autovanih premijera/ki u čitavom svetu što je, kao što je već pomenuto, od istorijskog značaja za Srbiju ali i čitav region. Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost.

Iako će se buduća premijerka suočiti sa raznim izazovima po pitanju unapređenja ljudskih i manjinskih prava generalno i iako su očekivanja od nje da se u svom mandatu bavi suštinski i ovom tematikom naravno opravdana, GSA takođe smatra da ona suštinski treba da se posveti i onim problemima koje tište najveći deo građana i građanki naše zemlje, a koji se pre svega odnose na poboljšanje ekonomskog standarda, smanjenje nezaposlenosti i eliminaciju korupcije na svim nivoima.

Možda to nije uobičajeno za organizaciju koja se bavi ljudskim pravima LGBT osoba, ali Alijansa ipak smatra da će buduća premijerka najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji ostvariti upravo ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno a na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije a bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.